Favoriti za Oskara uz vina Ščurek i pjenušce Kos

Kako smo se uz vina Ščurek i pjenušce Kos pripremili za ovogodišnju dodjelu Oscara

Malo se šalimo, ali kad u jednoj večeri slušaš zanimljive priče o filmovima koji su ove godine favoriti za Oscara i uz to piješ s jelima sljubljena vrhunska vina, pa se još k tome i dobro zabavljaš u dobrom društvu u atraktivnom prostoru Egoist bara, onda i nije tako teško zamisliti, barem na trenutak, da si na toj prestižnoj dodjeli filmskih nagrada. „Glam“ dojmu pridonijela je i publika koja se sukladno „dress codeu“ opremila šljokicama i sunčanim naočalama, a tu su bili i znalci iz filmske industrije, izvrsni dvojac Dean Sinovčić i Martin Milinković, koji su nas upoznali sa svim bitnim aktualnostima i najvažnijim favoritima uoči podjele zlatnih kipića koja će se ove godine održati 09. veljače u Los Angelesu.

A bilo je, naravno, i vina. I to kakvih vina! Iz Medane u Goriškim brdima došao je legendarni Stojan Ščurek, a iz Zeline 30 km od Zagreba mlada snaga vinarije Kos – Karlo Kos. Kosovi su već tradicionalno prepoznati po kvaliteti pjenušaca, ali nemamo problem s tim da ju uvijek iznova testiramo.

Tko god je upoznao Stojana Ščureka zna da malo tko može ispuniti prostor tako dobrim emocijama kao što to može Stojan – bolje je jedino kad uz sebe donese i svoja vina. Od brojnih etiketa koje ima u podrumu i zbog kojih vrijedi potegnuti do njegove vinarije u Dobrovu , udaljene oko 3 sata vožnje od Zagreba, za Vino & Kino odabrali smo 3 etikete: svježu Rebulu 2019., macerirano „Dugo 2016.“ (rebula 50%, chardonnay 30% i pinot bijeli 20%) i klasik nad klasicima „Stara brajda rdeče“ 2015. (merlot 30%, cabernet franc 20%, cabernet sauvignon 20% i refošk 30%).

Rebula 2019. alk. 13%, brana je 15. rujna, a buteljirana jutro uoči ove prezentacije. Rebula je stara sorta o kojoj zapisi sežu čak u 12. st., ali u posljednje vrijeme doživljava svoj pravi „revival“, a zovu je još i kraljicom Brda. Naime, upravo Brda sa slovenske i talijanske strane granice, gdje ih zovu „Collio“, zavičaj je rebule i izvan njega ona ne daje tako dobre rezultate. Svježa rebula je aperitivno vino, odlično prati lagana jela poput tjestenina i rižota na bazi ribe, a za neko složenije ili mesno jelo postoji rebula u drvu ili u maceriranoj varijanti i tu ima prostora za velika vina. Jednu takvu preporučamo strastvenim vinoljupcima: Ščurekovu Rebulu UP 2013. koja je prošle godine osvojila platinu na Decanteru s ukupno 97 bodova.

Dugo 2016.alk. 13%, rebula, najzastupljenija sorta u ovom vinu, macerirana je ukupno 6 mjeseci. Uz ostale sorte, chardonnay i pinot bijeli, odležala je u drvu čak 3 godine. Vino je tijekom večeri bilo pravo otkriće i dobilo je mnoge poklonike zahvaljujući atraktivnim aromama zrelog voća i suhog cvijeća koje u kombinaciji s izraženom mineralnošću daju ovom vinu prekrasni dugački završetak.

Stara brajda rdeče 2015. alk. 13,5 %. Ova najpoznatija kupaža iz kuće Ščurek je kao da na koncertu omiljene pop-zvijezde čekate najdraži i poznati hit. Mekani tanini, crveno voće, puno tijelo, harmonija i sklad jednostavno traže čašu više. Klasik s kojim jednostavno nema greške.

Ipak, nema Oscara bez mjehurića. Oscarovsko izdanje Vina & Kina pratila su 2 pjenušca zelinskog vinogorja: Anita brut (chardonnay, kraljevina i rizling) i RoséRosula (pinot noir).  Radi se o pjenušcima koji su vrlo poletni, lepršavi i nježni, a opet imaju kičmu. Znate ono kad kažu za žene  – „krhka, a opet snažna“ – to se posebno odnosi na pjenušac Anitu, stoga ni ne čudi da ga je vinar Željko Kos posvetio upravo svojoj ženi – Aniti. S nešto izraženijim tijelom i aromama kvasaca sugerira šampanjski stil pjenušaca i utoliko je ozbiljnija od Rosule koja je zabavna, lepršava, nježna, ali, unatoč tome, ne nedostaje joj tijela. Osim toga, upravo je Rosula vino kojeg se najviše popilo tijekom večeri.

Uz visoku kakvoću oba pjenušca, a podsjetimo i da se oba rade klasičnom metodom dozrijevanja u boci, ovi mjehurići  su cjenovno vrlo dostupni što ih čini miljenicima svih generacija vinoljubaca. Po svemu sudeći obitelj Kos morat će širiti svojih 4,5 ha iz kojih trenutno dobiva grožđe.

Od hrane svakako valja izdvojiti burger Jelenko koji u Egoistu pripremaju od 100% jelenjeg mesa i koji je pravi hit među njihovim gostima, a i u ocjenjivanju ekipe iz „Volim ljuto“ izborio se nedavno na izvrsno 3 mjesto najboljeg burgera u Zagrebu.

Što se filmova tiče, saznali smo da su dva najozbiljnija kandidata u utrci za Oscara ove godine korejska humorna drama i triler „Parazit“i film koji odlično prolazi u kinima, a nedavno je ovjenčan i Zlatnim globusom –„1917“. Dean i Martin nam poručuju da ih pogledamo jer oscarovske filmove treba gledati, kao što i dobro vino valja piti. Pa tko smo mi da im proturječimo!

Photo: Julio Frangen