ZELENI TJEDAN BERLIN njemačku ministricu privukla hrvatska gastronomija

„Izuzetno sam zadovoljna nastupom Hrvatske kao zemlje partnera na Zelenom tjednu. Prezentirali ste spoj tradicije i modernoga s usmjerenošću na budućnost’,“ rekla je savezna ministrica Njemačke za poljoprivredu i hranu Julia Klöckner, posjetivši danas halu u kojoj se prezentira pedesetak hrvatskih izlagača, gdje su je dočekali predsjednik HGK Luka Burilović, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, njemački veleposlanik Gordan Bakota te veleposlanici dvadeset država iz cijeloga svijeta.  

„Hrvatska i Njemačka imaju komplementarnu poljoprivrednu politiku, stoga me veseli što će se njemačko predsjedanje Vijećem Europske unije nastaviti na vaše jer će nam to omogućiti godinu dana kontinuiteta poljoprivredne politike i rad na zajedničkim dugoročnim ciljevima,“ rekla je savezna ministrica Njemačke za poljoprivredu i hranu Julia Klöckner.

Predsjednik HGK Luka Burilović istaknuo je kako je Njemačka važna međunarodna referentna točka za Hrvatsku, politički i ekonomski, te jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Hrvatske. Prema podacima o izvozu nalazi se na četvrtom mjestu, dok je po uvozu na prvom mjestu. „Naša poljoprivreda, prehrambena industrija i ruralna područja imaju ogroman potencijal za rast i razvoj, kao i za veći izvoz. Imamo puno nacionalnih proizvoda koji su poznati kod domaćih potrošača i koji se mogu pohvaliti dugom tradicijom. No, za jačanje izvoza potrebna nam je promocija kako na europskim tržištima tako i na tržištima i diljem svijeta, a predstavljanje u Berlinu je upravo prilika za to,“ rekao je Burilović.

„Ministrica i veleposlanici ovdje imaju priliku upoznati se s hrvatskim proizvođačima, specifičnostima koje obilježavaju hrvatsku poljoprivredu, ali i kušati neke od hrvatskih autohtonih i zaštićenih proizvoda na EU razini, poput istarskog i dalmatinskog pršuta, paškog sira, slavonskog kulena i naših vina,“ reko je državni tajnik Ministarstva poljopirvrede Tugomir Majdak, zahvalivši berlinskom sajmu, saveznom njemačkom Ministarstvu poljoprivrede te ministrici Klöckner na pomoći koju su pružili prilikom organizacije ovoga značajnog partnerstva za Hrvatsku.

Podsjetimo, pedesetak izlagača u organizaciji HGK i Ministarstva poljoprivrede na Zelenom tjednu u Berlinu do 26. siječnja predstavlja najbolje od Hrvatske. Ovoj vodećoj desetodnevnoj međunarodnoj poljoprivrednoj manifestaciji ovogodišnja zemlja partner je upravo Hrvatska, a ovogodišnje izdanje sajma bilježi i rekordan broj izlagača, čak 1 800 iz 72 zemlje svijeta. Od petka do nedjelje sajmom je prošlo već 100 tisuća posjetitelja, što je više nego prošle godine, a očekuju ukupno oko 400 tisuća posjetitelja do kraja sajma, na kojem radi 10 tisuća ljudi.