ANTONJA ROVINJSKO SELO nakon biodinamičkih vina, danas supa

Danas od 13 sati 7. Festival istarske supe, natjecanje 12 ekipa koje će pripremati tradicijsku istarsku vinsku okrijepu. 

 

U velikom šatoru u Rovinjskom Selu održana je tradicionalna manifestacija Antonja. Ovogodišnja Antonja objedinila je 29. Izložbu vina i 17. Izložbu maslinovih ulja Rovinjštine. Pozdravne riječi posjetiteljima i dragim gostima manifestacije uputili su  zamjenik gradonačelnika i predsjednik Udruge Agrorovinj Kristijan Damijanić, predsjednik Mjesnog odbora Vlado Cvitić te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije dr.sc. Ezio Pinzan.

Na najstarijoj izložbi vina u Istri i Hrvatskoj moglo se kušati mladia ali i zrelih vina proizvedenih na području Rovinjštine. Ocjenjivana vina su iz 2019. godine. Ocjenjivana maslinova ulja postigla su također izuzetne rezultate. Novitet večeri bio je kutak s ekološkim i biodinamičnim vinima. 

U kategoriji Moderna tehnologija – bijela vina, najviše bodova i zlatnu medalju dobili su (redom od 1. do 5. mjesta), kao najbolje vino P.O. Vivoda za malvaziju, zatim proizvođač Herak & Smoljan, pa Marko Črnac, P.O. Grota te na petom mjestu P.O. Panjoka. U kategoriji Moderna tehnologija – crna vina, najviše bodova imao je proizvođač Fameja Matošević, a slijedio ga je P.O. Vivoda s također zlatnim vinom. 

Ocjnjivanje maslinovih ulja rezultiralo je s ukupno 13 zlata. Najbolje maslinovo ulje na ovogodišnjem ocjenjivanju je maslinovo ulje proizvođača Branka Rajka. Slijedili su ga Cvetko Bašanović, Ennio Cherin, Zoran Zanini, Goran Barbaro, Rino Brajnović, Elida i Ozren Knežević, Dalibor Milić, Aleksandar Rajić, OPG Diego Marožin, OPG Juraj Mastilović, UŠP Buzet, Šumarija Rovinj i također zlatna medalja za Davora Skiru. 

Nakon uručivanja priznanja zlatnim proizvođačima maslinovih ulja i vina, uslijedo je nastavak degustacija te zabava uz Reply Bend i Luku Basija.   Organizator Antonje 2020 i 7. Istarskog festivala supe je Udruga Agrorovinj, a suorganizatori su Mjesni odbor Rovinjsko selo i Udruga obrtnika Rovinja.

Danas je od 13 sati na redu 7. Festival istarske supe, natjecanje 12 timova koji će pripremati istarske supe.