HRVATSKA NARODNA BANKA prihod of turizma veći za 9 posto

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvih devet mjeseci 2019. godine prihodi od stranih turista su iznosili devet milijardi i 447 milijuna eura, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine (osam milijardi i 678 milijuna eura) predstavlja rast od devet posto, odnosno 769 milijuna eura. 

„Ova Vlada stavlja u fokus rast i razvoj kvalitetne turističke ponude, a ovogodišnji rezultati najbolji su dokaz povećanja vrijednosti ponude hrvatskog turizma u kojem bilježimo gotovo dvostruko veću stopu rasta prihoda u odnosu na stopu rasta turističkog prometa. Naime, u ovog godini smo ostvarili 5 posto više turističkih dolazaka uz povećanje prihoda od 9 posto. Tijekom sljedeće godine uz uvođenje „Hrvatske turističke kartice“ kojom procjenjujemo povećanje prihoda za dodatnih 1,35 milijardi kuna, siguran sam kako ćemo postaviti temelje za daljnje povećanje vrijednosti naše turističke ponude i time se još više istaknuti na svjetskom turističkom tržištu.“ istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli povodom objave rezultata o prihodima u turizmu.

U trećem tromjesečju, odnosno tijekom srpnja, kolovoza i rujna 2019. godine prihodi od stranih turista iznosili su šest milijardi i 638 milijuna eura, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine (šest milijardi i 85 milijuna eura) predstavlja rast od devet posto, odnosno 553 milijuna eura.