SAN ROCCO EXTRA DJEVIČANSKA MASLINOVA ULJA – Bianchera, Busa, Leccino i Selection Blend

U povodu predstavljanja novog  extra- djevičanskog ulja San Rocco, obitelj Fernetich je u utorak 17.12.2019 priredila degustaciju u njihovom hotelu San Rocco u Brtonigli.

Predstavljajući  nova ulja 2019, vlasnik Tullio Fernetich  naglasio je kako  u sklopu njihovog obiteljskog poduzeća  Primizia d.o.o,  pored Heritage Hotela San Rocco koji je bio pet puta nagrađen kao najbolji mali hotel u Hrvatskoj i njihova dva restauranta Primizia Food@ Wine i Gourmet Restaurant San Rocco, maslinarstvo zauzima jednu sve značajnu ulogu.

Nakon sadnje 2005 dodatnih osamsto stabala sada se maslinici prostiru na pet hektara na teritoriju općine Brtonigla, na bijeloj, crnoj i crvenoj zemlji na nadmorskoj visini od 50 do 130 m.

Zbog vlastita uvjerenja  a i zbog specifičnih karakteristika pojedinih pozicija, opredjelio sam se na Bjelicu, Buzu i Leccino, koje će se po prvi put ove godine komercijalizirati   kao monosortna ulja te  Selection kao blend spomenutih triju sorti uz Frantoia i Pendolina.

Cijela kolekcija  izlazi u novom  packagingu. Ulja su izvrsne organoleptičke kvalitete skoro bez slobodne masne kiseline. Masline su brane ručno od 3 do 20 listopada i prerađene nakon nekoliko sati.

Nakon uvodnog dijela stvar su  u svoje ruke preuzeli  kuhari i sommelieri iz San Rocca. Sa leccinom zbog njegove neodoljive voćne note, delikatnost i svježine  serviran je list u mirisima aromatičnog bilja, Busa zbog posebne aromatičnosti i  ujednačene pikantnosti i gorčine poslužena je uz “Cappesane, lardo di Colonnata i marmelada od šljive”, odlično izbalansirane i umjerene gorčine Selection Blend poslužen je sa ” Ječmom, bučom i bijelim tartufom “,  a karakterna Bianchera izražene gorčine odlično je pasala  uz vrlo zanimljivu viziju ” Istarske kobasice”.

Nakon deserta poslužene su ” gumene bombone” od maslinovog extra- dijevičanskog ulja uz đin aromatiziran maslinovim uljem Leccino San Rocco.