VINA ZIGANTE IZ KOSTANJICE SPUSTILA SE DO ROVINJA

Predblagdanska degustacija vina Zigante u rovinjskom restoranu BOA

 

BOA Restaurant & Tapas, Champagne bar u Rovnju za preblagdansku degustacijsku večeru odabrao je vina obitelji Zigante iz Kostanjice, sljubljenu uz kreacije Chefa Marinka Marića, a vođenu od rovinjskog sommeliera Siniše Škaberne.

Ujedno ovo je bilo prvo predstavljanje vinara u restoranu koji je otvoren tek tijekom proteklog ljeta, dok je isti taj prostor godinama uveseljavao rovinjsku publiku kao lounge bar.

Moderan ali i ugodan prostor zasjao je u božićnom ugođaju i dočekao ljubitelje vina sa 4 slijeda, sljubljena sa 4 nagrađena vina kuće Zigante iz Kostanjice, no prije svega gosti su uživali u piću dobrodošlice – pjenušac rosé Aurora Vero 2015, okrunjen sa srebrnom medaljom i 90 bodova na Decanteru, a od nedavno i srebrom medaljom sa smotre pjenušaca u Višnjanu.

Sljubljivanje sa ponuđenim jelovnikom potpisuje sommelier Siniša Škaberna, dugogodišnji djelatnik rovinjskih restorana BLU I MONTE, te wine bara Piassa Granda, te poznat po osebujnim i emocionalnim prezentacijama vina diljem Hrvatske i u inozemstvu.

I ostala predstavljena vina nositelji su nagrada: Zlatna medalja sa ovogodišnje VINISTRE za Malvaziju 2018, još jedno zlato na Vinistri za Teran 2017, slijedi Cabernet Sauvignon 2015 sa srebrnom medaljom iz Poreča i na kraju još jedno zlato iz Merana i srebro na Vinistri za Muškat bijeli 2018.

Obitelj Zigante generacijama uzgaja vinovu lozu u Kostanjici, na obroncima iznad rijeke Mirne, blizu Grožnjana. Dok se dio obitelji iz Livada posvetio pretežito tartufima, Duilio je nastavio u Kostanjici tradiciju vinarstva i proizveo jako tipična, pitka vina. Visoku svježinu, postojanost i izrazitu mineralnost zahvaljuju teroaru, bijeloj zemlji i specifičnoj poziciji na padinama.

Prošlu subotu, sa tih obronaka spustila su se do starogradske jezgre Rovinja.

Već je pjenušac oduševio goste, jer Aurora Vero rosé je ispunio očekivanja osvježenja svojom iskričavom svježinom, tako prirodnom za pjenušce od terana, ali je jasna a nenametljiva jagodnost upravo razgalila osjetila i emocije prisutnih.

Malvazija u fenomenalnoj formi i svojom izrazitom mineralnošću lijepo je parirala brancinu, dok su arome zrele jabuke i dunje upotpunile slaganje sa gnijezdom od ribanih jabuka ispod ribe.

Da ova grana obitelji Zigante zaista dugo njeguje tradiciju proizvodnje vina dokazuje i njihov teran iz 2017. godine, koji je odsjeo 2 godine u velikim bačvama od 3000 litara, od kojih su neke starije i od 200 godina i uvijek su bile u obitelji. Generacija na generaciju nasljedila je bačve i stare loze u vinogradu – nasljedstvo koje poštuje Duilio Zigante i cijela obitelj, te radi i danas prepoznatljiva, istarska vina.

I taj teran, a i cabernet sauvignon, dekantiran je sat i pol ranije, te su tako vina zasjala u najboljoj formi. Oba imaju izraženu voćnost, dubinu, ali i izrazitu pitkost zahvaljujući finim usitnjenim taninima, te su vina harmonična i sočna.

Elegantan ton zadržan je do kraja i u obliku posljednjeg slijeda – bijele čokolade bez šećera i muškata bijelog koji je aromatičan, ali ima relativno niski ostatak šećera, te desert nije opteretio nepce nakon svih delicija.

Blage citrusne note ogledale su se u carpacciu od naranči i tako smo laganiji i bogatiji za još jedno iskustvo mogli u burnu rovinjsku noć.