ŠTORIJA – vonj Pažaninove kužine

U tisuću i sedamsto godina starom Antičkom ljetnikovcu u kojem je obitavala Carska obitelj, u prostoru u kojem su se Dioklecijan i Priska strasno voljeli i čije zidine kriju mistične tajne njihove ljubavi, smjestila se današnja Štorija, rekli bi splitski restoran s pedigreom.

Minimalno urešen kako se ne bi oskvrnula nedirnuta svetinja i poremetio sklad prošlog i sadašnjeg vremena, bez obzira na restoransku namjenu prostora. Štorija stoga uvlači svog gosta u tajne podrumske prolaze kojima iz jednoličnosti života kroz Mjedena vrata ulazimo u osvijetlene dvorane izglancanih podova spremnih za ples.

Kroz ljude koji se brinu o vama već od ulaznih vrata vodeći vas do stola, do umjetnika koji kreira senzaciju na tanjurima koja prati što je u vinskoj čaši, uviđate kako u Štoriji hranite glad za emocijom i doživljajem kroz sveobuhvatnost jednog u prvom redu strastvenog i iskrenog projekta.

Dobro uštiman sklad između Chefa Ivana Pažanina i njegovog tima iz kuhinje kao i sommeliera Vedrana Cote i servisa, proizvodi simfoniju tonova koji nenametljivo ali sigurno postoje u svojoj savršenosti. Tu večer uz zvijezde showa 321 kuhaj-Pažanina, Tomislava Špičeka i Željku Klemenčić dobili smo spoj Slavonije, Zagorja i Dalmacije u pet slijedova uz vina iz hrvatske Champagne, jedinstvene Plešivice.

 Franjo Kolarić je jedan od onih vinara koji plijeni svojom jednostavnošću, čovječnošću i toplinom kao i njegova vina. Kolarić-Coletti stoga nije samo poznati brand vrhunske kapljice već i skren proizvod koji vas osvaja i obogaćuje.

Bilo da se radi o izvrsnim Starim sortama, pjenušcima ili senzaciji iz jedinstvene keramičke boce koja je Pinot sivi iz amfore prometnula u gizdavog pauna koji se šepuri s razlogom i pokazuje sve svoje adute.

U profinjenoj, a nadasve ležernoj atmosferi u kojoj ništa nije stršilo već se naprotiv uravnoteženo kretalo, došli smo do onog trenutka slobode u kojem ne staju nametnuta ograničenja, a mi vidimo istinu. Ona je uvijek tu prisutna samo zatrpana lošim navikama i slabim izborima. Mjesta kao što je Štorija zato prestaju biti samo restorani u kojima se dobro jede i postaju mistična mjesta otkrivanja tajni i slobode duha.

Štorija je tako uzburkavši kao jugo more,eno-gastro duhove grada podignula ljestvicu visoko probudivši tako i cara Dioklecijana koji privučen vonjom iz Pažaninove kužine i kapljicom iz Štorijinog vinskog podruma pomalo i žali štonije rođen danas.

 

Pišu: Giuliano & Vedrana Dodig