TASTE ŠIBENIK – KNIN COUNTRY u Zagrebu predstavio mirise i okuse županije

Intrigantna vina i tradicionalna jela uz neizostavni drniški pršut. Šibensko-kninski župan Goran Pauk u Zagrebu pokazao zašto je upravo ova županija jedna od eno-gastronomski najzanimljivijih hrvatskih područja.

Zagreb, 21. studeni 2019. – Po mnogočemu zanimljiva, a k tome i jedna od ekološki najuščuvanijih, Šibensko-kninska županija uz dva nacionalna parka obiluje posebnostima koje se najbolje prenose hranom i vinom. A koliko posebni okusi i mirisi mogu biti u četvrtak je u Zagrebu pred okupljenim sommelierima, vinskim novinarima, ugostiteljima i distributerima te kolegama, predstavio sam župan, Goran Pauk, kroz projekt Taste Šibenik-Knin County.

Bogatstvo autohtonih sorti

Maraštinaovih krajeva od davnina se smatrala ljekovitom. Kupovala se čak u ljekarnama, a danas predstavlja sortu od koje se rade ozbiljnija, odležana vina koja se strukturom i bogatstvom lako uparuju s bogatijim jelima. Uz nju, u županiji se najviše sadi sorta debit, pogodna za proizvodnju osvježavajućeg i lepršavog dalmatinskog bijelog vina koje sjajno ide uz školjke, morska i laganija jela. Od prošlih vremena, kada se njime mogao platiti dug, do blistave sadašnjosti u kojoj je ova autohtona sorta okrunjena svojom prvom brončanom Decanterovom medaljom.

Šibensko-kninska županija prepuna je raznovrsnih endema, pravih rariteta u vinskom smislu, pa ćete samo u njoj pronaći sorte babić i lasina.

Babić, kao jedan od kandidata za crno vino Dalmacije s najviše potencijala, ove se godine vratio s Decanterovog natjecanja s prvom do sada osvojenom medaljom, i to onom srebrnom.

Njemu uz bok stoji lasina, koja slovi za dalmatinski crni pinot. Potpuno neočekivano crno vino, nježnije boje, i isto takvih delikatnih aroma crvenog voća.

Drniš, kraj koji oblikuju vjetrovi, čuven je po drniškom pršutu, deliciji koja svoju specifičnost duguje upravo mikroklimatskim uvjetima. Oni su ključni i za drniški merlot,internacionalnu sortu koja se ovdje udomaćila i iznjedrila vrhunska vina, odlikovana Decanterovim medaljama – stoga danas s pravom spominjemo drniški merlot, vinsko bogatstvo tog kraja.

Projekt promocije ruralnih proizvoda

Sve te posebnosti šibensko-kninski župan Goran Pauk navodi kao razlog za pokretanje županijskog projekta usmjerenog na rast i razvoj poljoprivrede i ruralnog gospodarstva, pod nazivom Taste Šibenik-Knin County. Ono što je malim gospodarstvima županije potrebno jest pomoć  u komunikaciji i promociji blagodati prirode i njegovanja tradicije ovog kraja, njegovih vina, maslina, pršuta, riba i drugih ruralnih proizvoda. S tim je ciljem projekt Taste Šibenik-Knin County započeo 2018. godine uz predstavljanje vinara i autohtonih vinskih sorta županije. Izniman uspjeh ostvarili su promotivni video materijali o babiću i debitu, dvjema neprepoznatljivijim sortama županije.

Video uratke pogledalo je gotovo 300.000 ljudi na Facebooku i Instagramu, a, uz digitalne kanale, u sklopu projekta održano je i nekoliko susreta vinara i lokalnih ugostiteljskih objekata u cilju jačanja eno-gastronomskog identiteta županije.

Eksplozija okusa

Šibensko-kninska županija u Zagreb je u četvrtak donijela okuse i mirise ovog jedinstvenog kraja. Kušanje različitih stilova na zagrebačkom predstavljanju vinske karte ovog podneblja vodio je višestruki sommelierski prvak Hrvatske te Decanterov sudac Siniša Lasan, a u voditeljskoj ulozi pridružila mu se šibenska glumica Danira Gović.

Na predstavljanju vina i vinara posluživali su se isključivo tradicionalni zalogaji. Uz čuveni skradinski rižot tortu mogle su se kušati i ne tako poznate i teško dobavljive šibenske luganige.

Ono što ove kobasice čini posebnima tradicionalna je, tajna receptura bogata začinima, a moguće ih je kušati samo u ovo predbožićno vrijeme, kada ulice grada ispuni bogati i zamamni miris svečanosti i obilja.

Publici sastavljenoj od sommeliera, zagrebačkih ugostitelja i distributera selekcijom vina autohtonih i internacionalnih sorti predstavilo se 13 šibensko-kninskih vinarija:

 1. Ante Sladić Vino
 2. Baraka
 3. Gracin
 4. Vizzulin
 5. Etno Skelin
 6. Livaić
 7. Vina Sladić
 8. Prgin Vino
 9. Vina Slamić
 10. Testament
 11. Birin
 12. Vino Tošić
 13. Rak

Na događanju su se predstavili predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta Stipe Pletikosa te STONE, obrt za ekološku proizvodnju sira.

 

Više na: 

www.facebook.com/TasteSibenikKninCounty

https://www.instagram.com/TasteSibenikKnin/