Još jedna velika pobjeda SUWIA ZLATIĆA

U Frankfurtu, 14. listopada 2019. po prvi put u povijesti je na europskom tlu održana certifikacija Sake Professional Sommelier koju dodjeljuje JSA Japanese Sommelier Association u organizaciji s Ueno Gourmet Germany.

Ovo je ukupno drugi pothvat japanske udruge Sommelierizvan Japana.

Podsjećamo, da je prvi bio 2017. u SAD-u, točnije u Miamiju, gdje su samo četiri od dvadeset i šest polaznika uspjela osvojiti ovu prestižnu i značajnu diplomu koja okrunjuje znanje o ovom najčišćem alkoholnom piću na svijetu. Na ispitu se zahtijevalo od kandidata da u kušanju na slijepo raspoznaju četiri Sakea (vino) i dva Schochua (žestica).

U Frankfurtu je od dvadeset i tri kandidata, uz Suwija Zlatića, samo njih četiri uspjelo položiti ispit i okruniti se ovom prestižnom diplomom.

U samo šezdeset minuta i osamdeset i tri pitanja kandidati su morali pokazati čitavo svoje stečeno znanje i vještinu prepoznavanja materije koja u svijetu vina zauzima sve utjecajnije mjesto. Nije bilo dovoljno samo poznavati različite sorte riže, nego i znati od kojih sorti su dobivene križanjem, u kojim regijama rastu, koliko se razlikuju, trebalo je poznavati povijest Sakea, proizvodnju, način posluživanja i sljubljivanja sa hranom.