ZEMBO I TRUSIĆ U AMFITEATRU kad umjetnici pišu gastro povijest

Zatvorena večera – čuvana poput najtajnijih sureta političara koji pripremaju strategiju novog svjetskog poretka – održana u pulskom hotelu Amfiteatar mogla bi se u dogledno vrijeme odraziti baš tako – kao novi poredak ali u gastronomiji. Dva fantasta, dva kreativca, dvije individue s kojima nije uvijek baš lako izaći na kraj, Deniz Zembo i Domagoj Trusić složili su priču o kojoj će se – pričati.

Za one što možda ne znaju riječ je o ljudima, kuharu i baristi, kojima je dan bez pomicanja granica mogućeg – besmisleni dan. A njihova pulska večera nazvana jednostavno Food&coffe by Deniz Zembo & Domagoj Trusić sastojala se od priče u kojoj pojedina jela kreirana od strane chefa Zmebe imaju svoju pratnju, svoju dogradnju ili – zagrljaj s – pojedinim vrstama kave. Kao vino smo što je riječ o – kavi. Nije to prvi put, jer u Hrvatskoj  u riječkom Conca d’oro večeru  slične tematike već smo imali  prilike probati u interpretaciji Trusića i velikog Andreja Barbierija.

Grande finale večere bio je kozji sir odležan u kavi za što je Trusić istaknuo kako je – svjetski raritet. A kad on tako kaže – tko smo mi da mu sudimo!

Početak je bio s tunom i kavom ali ih je ipak pratio Šemberov rose da bi drugi slijed rižoto od gljiva imao kao pratiteljicu etiopsku kavu. Šumsko meso i voćna kava. I tako još četiri zanimljiva slijeda da bi onaj sedmi, baš kao sedmi dan u kojem se stvarlo nešto posebno, bio namijenjen svjetskoj premijeri kozjeg sira u kavi.

Da, to mogu samo Zembo i Domagoj. Često neshvaćeni, često i oni sami miljama udaljeni od realnosti. Ali uvijek samo jedno – apsolutni gastro umjetnici. Platno koje su nedavno oslikali u Amfiteatru sasvim je sigurno već ušlo u povijest. Hag&punch, baš kao što je i naziv majstorske matuljske radionice za proizvodnju posebnih kava. I posebnih ljudi, barista naročito.