JRE U RIJEČKOJ RIBARNICI gastronomski spektakl za povijest

Sretnici koji su uspjeli doći do neke od ukupno 200 ulaznica koliko ih je pušteno u prodaju istinski su se upisali u – povijest. Kako drugačije nazvati spektakl koji su priuštili svima njima kuhari JRE sustava, njihovi pomoćnici te učenici iz Ugostiteljske škole Opatija koji su u riječkoj ribarnici imali svoj godišnji susret. Tradicionalno godišnje okupljanje JRE Hrvatska je k tome  po prvi put izmješteno sa šireg zagrebačkog položaja, Rijeka se pokazala kao nevjerojatno lijepa, oduševljavajuća pozicija za jedna takav susret.

 

JRE Hrvatska inače čini šest restorana iz Istre – Monte Rovinj, koji ima i jednu Michelinovu zvjezdicu, Badi Lovrečica, Zigante Livade, Marina Novigrad, Pergola Zambratija i San Rocco Brtonigla, potom tri s Liburnije – Draga di Lovrano, također s Michelinom, Villa Ariston i Plavi podrum, iz Novalje je stigao Boškinac dok je Dalmacija svoje snage rasporedila od zadarske Foše, preko murterske Bobe, s Michelinovom zvjezdicom ovjenčanim Pelegrinijem iz Šibenka sve do korčulanskog LD-a.  Na koncu Zagreb gdje prestižnu oznaku Jeune Resterauters ima restoran Dubravkin put.

Jela su bila isključivo na bazi mora, odnosno osnovna namirnica je bila iz tog bogatog fonda, koja su onda sljubljivana s nevjerojatno velikom lepezom dodataka. Iako je sama ribanica pružala nešto teže uvjete rada od restoranskih kuhinja, svi su se chefovi odlično snašli. Pa je tako maestro Danijel Đekić iz Montea jela pripemao s – prednje strane tradicionalnog kamenog stola kakvi karakteriziraju riječku ribarnicu.

Nakon dvosatnog gastro showa, koji je završio s odlično “pogođenim” nastupom Puhačkog orkestra Glazbenog društva Spinčići, sve se preselilo na kat, gdje je bio – slatki dio programa s koktelima od kojih su najviše pažnje izazvali oni na bazi Henessya i Nonina.

JRE je ponudio i svoje ekskluzivno vino, Kozlović malvaziju, kao i maslinovo ulje za koje brine vodnjanska uljara Chiavalon. Spektakl za pamćenje, a kako je većina posjetitelja istaknula – najzanimljiviji gastronomski event ikad držan u Rijeci koji i u hrvatskim razmjerima zaslužuje jako visoku poziciju.  Karakter JRE događanja je imao i humanitarni karakter – prikupljena  sredstva će se uplatiti za opremanje Ugostiteljske škole Opatija – smjer kuhari.

j. a