PZ MASLINARI ISTRE I RIJEDAK PRIMJER SURADNJE konfin spojio Sloveniju i Hrvatsku

          

Poljoprivredna zadruga Maslinari Istre u Poreču je svečano imala premijeru zajedničkog brenda ekstra djevičanskog maslinovog ulja konfin koji nosi zaštićenu oznaku izvornosti ISTRA.

Naime, Republika Hrvatska i Republika Slovenija, odnosno maslinari s istarskog poluotoka, 27. veljače 2019. godine uspjeli su zajedničkim radom registrirati na razini Europske unije, prekogranično, ekstra djevičansko maslinovo ulje „ISTRA“ zaštićena oznaka izvornosti. S ciljem daljnje valorizacije teritorija i proizvoda, te stvaranja pretpostavki za održivi razvoj istarskog maslinarstva, istarski su maslinari odlučili napraviti još jedan korak dalje. Naime, u suradnji sa Istarskom županijom, Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu su dana 28. kolovoza 2019. godine osnovali Poljoprivrednu zadrugu MASLINARI ISTRE koja danas okuplja 66 zadrugara, odnosno maslinara, s područja cijelog istarskog poluotoka.

 

Važnost i uloga PZ-a Maslinari Istre je prije svega u zajedničkoj unaprijed definiranom otkupu maslina i proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja zaštićene oznake izvornosti ISTRA vrhunske kvalitete, njenoj valorizaciji i zaštiti na tržištu.

„Bio je velik izazov prihvatiti dužnost upraviteljice Zadruge, a ujedno i velika čast što mogu predstavljati 66 maslinara, malih obiteljskih gospodarstava koji su upravo mene odabrali da pod jednim brendom nastupamo na tržištu. Sam brend konfin govori o tome kako su maslinari odlučili izbrisati granice (istarski konfin) i zajedno nastupati. Osim toga, vrijednost samog značenja leži u poziciji Istre koja se nalazi na samoj sjevernoj granici uzgoja maslina i zbog toga daje svoj maksimum, a sve je to vidljivo iz rezultata koje istarska ulja postižu na svjetskoj razini te već peti put proglašena je najboljom maslinarskom regijom svijeta. Vizualni identitet i sam brend potpisuje mladi tim OVER studija te im ovim putem zahvaljujem na stvaranju originalne priče brenda koji predstavljamo. Također, želim zahvaliti Istarskoj županiji bez čije svekolike, a posebno financijske podrške ničeg ne bi bilo, Klastera koji nam je pomogao sve sprovesti dok nije osnovana Zadruga te Agrolaguni kao našem strateškom partneru što nam je osigurala kapacitete za preradu, skladištenje i čuvanje našega ulja. Nama je cilj proizvesti visokokvalitetan proizvod, više cjenovne kategorije, i postići njegovo značajno pozicioniranje na tržištu .

Ova je godina zbog smanjenog prinosa bila vrlo izazovna po količinama te preradilo se nešto više od 50 000 kilograma maslina i proizvedeno je oko 7 000 litara vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja zaštićene oznake izvornosti ISTRA. U ponudi imamo 4 vrste proizvoda, kupažu raznih sorti, monosortna ulja autohtonih istarskih sorti istarske bjelice i buže te maslinovo ulje iz ekološkog uzgoja“, izjavila je Katja Gašparini, upraviteljica Poljoprivredne zadruge Maslinari Istre.