HAYATT HOTELI U NOVOJ EKO KAMPANJI nema više šampončića, sapunčića, kupkica

Hayatt, jedan od najznačajnijih globalnih hotelskih lanaca, pokrenuo je ekološku kampanju u kojoj će sukcesivno odbaciti sva mala pakiranja šampona, kupki i sapuna, naprosto sve male higjenske formate. Kako je poznato, golema većina hotela gostima daje najmanja, osobna pakiranja tih higjjenskih potrepština. To dakako traži jako velike količine ambalaže kao što stvara i jednake takve količine otpada jer se i neiskorišteni ti preparati, odnosno bočice u kojima se nalaze – bacaju. Njih će, u cjelovitom sistemu do lipnja 2021. godine, zamijeniti velika pakiranja koja će se nadopunjavati.

Jednaki će se proces pokrenuti i s običnom, pitkom vodom. Gosti će u sobama dobivati “refil boce” koje će sami moći na velikom broju mjesta u hotelu nadopunjavati s potrebnim količinama. Iako to nama može djelovati čudno, u velikim gradovima zapada voda iz slavine često ne mora udovoljavati tome da bude pitka. Nije riječ o biološkom onečišćenju nego o silnim kemikalijama koje se koriste kako bi bila – čista. Ali ne i ukusna pa i pitka stoga će Hayatt postaviti po hotelima “javne slavine” s pitkom vodom.

Koliko god nekima djelovalo “smiješno” ovaj će proces imati golemi utjecaj na smanjenje troškova kao i na ekologiju, prvenstveno zbog smanjenja proizvodnje plastične ambalaže.  Hayatt lanac inače ima oko 800 hotela, 45 tisuća zaposlenika, pet milijardi dolara prihoda, …