TRIPADVISOR TOP10 ZAGREBAČKIH RESTORANA šareni miks, ne lista restorana

Moćni Tripadvisor, jedna od najvažnijih digitalnih platformi na svijetu putem koje se rezervira sve ono što prati turistička putovanja, izložila je svoju listu najboljih restorana u Zagrebu. Prema Tripadvisoru najbolji je Heritage, što baš i nije neka novost, ali i danas, kao što je to bilo i prije dvije godine, nazivati ga baš restoranom i nije baš točno. Uostalom i sam se definira kao “Croatian street food and shop”. Sjajni koncept prodaje “jestivih suvenira” kao i odlično osmišljene bruschete ipak ne bi trebali biti – restoran. Ono što vjerojatno privlači turiste je činjenica da se u njemu prodaju mala jela koja su apsolutno hrvatska, dakle imaju itekako izraženu autohtonu gastro notu.

Drugo je mjesto pripalo Roots Juice Cocktail Baru, nedavno otvorenom downtown baru koji je također vrlo moderan no on ponudu bazira na jutarnjim shakeovima  i večernjim koktelima tako da ni tu ne može biti riječ o – restoranu. Tek je treći Zinfandel, jedan od najboljih ne samo zagrebačkih nego i hrvatskih restorana koji se nalazi u Esplanadi. Mjesto čiju kuhinju definira maestralnost Ane Grgić pravi je restoran koji se nikako ne bi smio nalaziti iza dvojca koji mu prethode. Slijedi japanska Tekka koju također karakterizira iznimna kvaliteta kuhanja i prezentacije, pa Curry Bowl koji Zagrebu daje snažnu internacionalnu notu, u ovom slučaju s jelima Šri Lanke. Mada, i ovdje je riječ o streeet foodu koji koliko god bio privlačan ipak čini – usputnu priču.

U drugom dijelu idu francuski Le Mikka bistro, te Dubravkin put koji pak u domaćoj javnosti, s razlogom, slovi kao jedan od najboljih restorana Zagreba kao i kontinentalne Hrvatske. Na kraju ove koliko zanimljive toliko i intrigantne  ljestvice su Vagabund, Le Bistro Esplanade te Pri Zvoncu. Vagabund je prije svega “gablec bar” i pizzeria, baš kao što je Pri Zvoncu poznat po dobrom, ili jako dobrom roštilju ali – to je to. Esplanadin Le Bistro je pak jako dobar izbor jako dobre kuhinje, sjajan za dnevne obroke, elegantni brunch.

Kad Tripadvisor istakne ljestvicu bilo čega bilo gdje to je – globalno utjecajno. Ipak, ako u naslovu stavlja do znanja da predstavlja restorane, onda bi to i morali biti – restorani.  Ovako, dobili smo vrlo zanimljivu ljestvicu koja bi možda mogla biti lista “najprivlačnijih zagrebačkih ugostiteljskih objekata”, ali nikako ne – restorana. Zagreb itekako ima velik broj restorana, pa i vrlo ozbiljnih i nije baš uputno samo prema mišljenju posjetitelja stvarati nečiju listu restorana. Jer to urbanoj sredini, k tome i glavnom gradu Hrvatske, u dobroj mjeri oduzima ozbiljnost metropole jedne od dvadesetak turistima najprivlačnijih država svijeta.