RESTORAN TAČ – Dan hrvatske gastronomske neovisnosti, 11. studenog

Statistike Instituta za turizam jasno pokazuju kako je uživanje u jelu i piću ključni motiv posjete našoj zemlji. Hrvatska je izrasla u vrlo poželjnu eno-gastro destinaciju. Naličje ove zlatne medalje nije tako sjajno: ne samo što se uvozi ogromna količina prehrambenih proizvoda, još je gora činjenica što je ta roba često loše kakvoće. Poticanje proizvodnje i primjerene ponude vrhunske domaće hrane i pića velika je nacionalna promotivna zadaća.

Pokrenuli smo zato Dan hrvatske gastronomske neovisnosti, 11. studenog koji ove godine pada u ponedjeljak. Ugostiteljski objekt koji sustavno promiče izvrsna jela i pića naših regija i takozvane Plave i Zelene Hrvatske, naših jadranskih i kontinentalnih regija, mjesto je događanja ove manifestacije. U zagrebačkoj podsljemenskoj zoni smješten je restoran Tač. U njemu će se predstaviti odabrani proizvođači hrane i pića. Temeljni kriterij odabira bili su zaštićeni prehrambeni proizvodi i vrhunska vina od autohtonih sorti grožđa.

Sveti Martin, kojeg štujemo na vinskim svetkovinama uoči 11. studenoga, dobiva tako na sam taj dan novo obilježje: uz veseli ugođaj i ozbiljne značajke.

Na prigodnoj prezentaciji i kušanju u restoranu Tač pokazat ćemo kako je kreiranje skladnih jelovnika kojima se poštuje naša gastronomska tradicija i njezin suvremeni izričaj poticajan koncept u cijelom lancu od poljoprivrede (poglavito obiteljskih gospodarstava) do ugostiteljstvo (opet u prvome redu ono koje se temelji na obiteljskom poslovanju).

Naša gastronomska neovisnost nikako ne znači zatvaranja u državnim granicama. Uostalom cijelo naše nasljeđe rezultat je raznorodnih gastronomskih utjecaja iz užeg i šireg našeg okruženja. Ovom se manifestacijom samo želi pokazati kako je odabir naše najbolje gastronomske ponude sukladno najvišim svjetskim standardima po kojima i nadalje treba odmjeravati nacionalne dosege.

Uvjereni smo kako će ova proslava užitaka nepca opravdati naše velike ambicije, želju da Dan hrvatske gastronomske neovisnosti izraste u tradicionalno događanje.

Piše: Rene Bakalović