SJEDNICA TURISTIČKOG VIJEĆA 2020. godina velike prekretnice hrvatskog turizma

Na upravo održanoj 56. sjednici Turističkog vijeća donesene su odluke o raspisivanju javnog poziva za projekt „Sportska Hrvatska“ za 2020. godinu, suradnju na snimanju emisije u Hrvatskoj za kinesko tržište te je prihvaćen prijedlog sporazuma o međusobnoj suradnji u provedbi promocije hrvatskog turizma tijekom presjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.
„Sljedeća turistička godina velika je prekretnica za hrvatski turizam, ne samo zbog reforme cjelokupnog turističkog sustava i turističkih zakona koji su usvojeni tijekom ove godine, već i zbog činjenice što u prvoj polovici sljedeće godine Hrvatska predsjeda Vijećem EU te nakon toga započinje jedan od najvećih globalnih događaja – EXPO Dubai 2020. To su izvrsne prilike za Hrvatsku da predstavi svoju cjelokupnu gospodarsku i kulturnu ponudu. Upravo zato želimo u sljedećoj godini poseban naglasak stavljati na sve ono najbolje što Hrvatska nudi, povezati različite gospodarske i kulturne segmente kako bi Hrvatsku mogli predstaviti na što bolji način.“, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina.
„Raspravljali smo o ključnim smjernicama i aktivnostima promocije u 2020. godini u kojoj će nam cilj biti zadržavanje konkurentne pozicije hrvatskog turizma na europskim tržištima, ali i daljnje pozicioniranje naše zemlje kao atraktivne cjelogodišnje destinacije na dalekim tržištima. Na sjednici je usvojen i prijedlog Javnog poziva za projekt Sportska Hrvatska koji je u dosadašnjim izdanjima ostvario odlične rezultate čime se promocija turizma i zemlje kroz sport pokazala vrlo učinkovitom“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, dodavši kako se objava Javnog poziva očekuje uskoro.
Danas je na Turističkom vijeću donesena odluka o raspisivanju javnog poziva za projekt „Sportska Hrvatska“ za 2020. godinu koji podrazumijeva posebne oblike marketinške i PR suradnje u sklopu vrhunskih sportskih projekata i događanja putem kojih se pozitivno utječe na pozicioniranje Hrvatske kao atraktivne cjelogodišnje turističke destinacije, kao i na jačanje nacionalnog turističkog brenda. U
skladu s time planirano je uspostavljanje i provedba suradnje u 2020. godini s organizatorima mega događanja u Hrvatskoj te vrhunskim hrvatskim sportašima u cilju dodatne promocije na emitivnim tržištima.
Na današnjoj sjednici predstavljen je i prihvaćen prijedlog sporazuma o međusobnoj suradnji u provedbi promocije hrvatskog turizma tijekom presjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije. S obzirom na to da Republika Hrvatska u prvoj polovici 2020. godine preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije, cilj ovog sporazuma u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova je pojačana promotivna aktivnost koja može biti i od velikog značaja za jačanje prepoznatljivosti hrvatskog turizma, prije svega u području kongresne ponude, ali i šire, dodatnim jačanjem prepoznatljivosti Hrvatske kao sigurne i kvalitetne europske turističke destinacije. Naime,
izvršavanje organizacijskih potreba predsjedanja Vijećem EU koje uključuju velik dio segmenta nužnog za kvalitetnu ponudu kongresnog i srodnog sadržaja (kongresni centri, smještaj, ostala ugostiteljska i srodna ponuda, transport, sigurnost i dr.) predstavljaja kvalitetnu preporuku za turističku zemlju poput Hrvatske koja kao jedan od turističkih proizvoda nudi i MICE ponudu.
Osim toga, Turističko vijeće je danas prihvatilo prijedlog suradnje na snimanju emisije u Hrvatskoj za kinesko tržište s produkcijskom kućom Metan Global Entertainment Group LLC, odnosno za dokumentarni program «Explore Croatia» koji dio je dokumentarnog serijala od dvanaest epizoda «Explore the World». Program «Explore Croatia» bit će emitiran na nacionalnoj televizijskoj platformi Youku koja ima preko 400 milijuna pretplatnika unutar Kine i više od 50 milijuna Kineza koji žive izvan Kine, osobito u SAD-u, a govore kineski jezik. Program će biti emitiran i na televiziji Mango TV koja ima preko 200 milijuna gledatelja. Program će biti objavljen u veljači i bit će
dostupan na platformi tijekom 12 mjeseci, tijekom kojih će pretplatnici Youku i Mango TV imati pristup programu dok će kraći dijelovi serije bit zasebno objavljeni i na kineskim društvenim mrežama.