3. HEDONIST GOURMENT&WINE FESTIVAL vrhunci eno-gastro scene

Savršen dan u Opatiji – 3. izdanje Hedonsit Gourment &vine festivala koji objedinjava najbolje hrvatske vinare, kao i goste iz Slovenije i Vojvodine, Live Cooking show, panel rasprave, degustacije i gala večeru u restoranu Bevanda. Velik broj posjetitelja čitav je petak, od otvaranja u 15 sati nadalje, doslovno opsjedao Kristalnu dvoranu i osunčanu terasu hotela Kvarner. Razlog tome je bila privlačna “vinska lista” ali i činjenica da je svojim specijalitetima goste oduševljavao niz chefova koje je predvodio Mate Janković dok je vrlo zapažen bio i  Mate Sučić, mladi kuhar iz Vodica ili kako mnogi tvrde – veliko chefovsko ime koje dolazi.

Iznimno je sadržajan bio i panel koji je u Kvarneru održao mladi vinar iz Međimurja David Štampar. On je posebni fokus stavio na autohtonu sortu Pušipel s kojom je na ovogodišnjem Decanteru osvojio srebrnu medalju. Uz njega jako se dobrim pokazao i pjenušac iz iste sorte što se zbog neuobičajeno kasne berbe, posebno kad su pjenušci u pitanju, pokazao kao vrlo neobično vino, po mnogim organoleptičkim senzacijama skoro na granici maceriranih vina. Sve u svemu, Hedonist je još jednom naglasio kako je zemlja nevjerojatno raznovrsne i jednako tako kvalitene vinske scene.

Ono što je prethodilo, u petak prije otvorenja samog Hedonista, bila je panel radionica “Četvrta vinska boja” održana u Amadria Park Grand Hotelu 4 opatijska cvijeta. Na njoj su nastupili  Tomislav Tomac, Giorgio Clai te Dario Prinčić. U jednom “old fashion” druženju i komentiranje vina, kako je sve zajedno najavio Krešo Kozić, moglo se kušati sjajna orange vina od pjenušca Giorgia Claija preko Tomčeve Amfore, pjenušca iz  2015. , zatim Traminca također iz Amfore pa sve do Prinčićevih friulanskih vrhunaca od kojih je sve oduševio sivi macerirani pinot.
Istina, svi su se zajedno usprotivili nazivima poput orange ili jantarna vina definiravši ih apsolutno – dobrim vinima proizvedenim na tradicionalni način.

Svakako ono što se u drugom dijelu “četverobojnog” panela moglo čuti bila je težnja, posebno izražena kod Tomca, za proizvodnjom grožđa na biodinamički način.

Hedonist se nastavlja u subotu kad svoja vrata, ali prema najavama meteorologa i terasu Kvarnera otvara u 14 sati. Neće izostati no vinari – Tomaz, Franković, Tomac, Agris, Štampar, … dok se na chefovskoj pozornici s nestrpljenjem iščekuje Davida Skoku i  Hrvoja Zirojevića. Eno zaljubljenicima također preporučamo izbor vina s vojvođanske Fruške gore koji idu u red ponajbojih vina iz Hrvatskoj susjednih zemlja.

 

Photo: Rober Pichler