VERALDA PREDSTAVILA NOVI BRAND Xtrian slavu širi na cijeli svijet

Ako je Veraldin teran iz 2015. godine, godinu kasnije na Decanteru, neslužbenom “svjetskom prvenstvu” najboljih vina što nastaju u svim krajevima Zemlje, zaslužio platinu, skor od 95 bodova, što tek može očekivati ovaj posljednji, Istrijan 2018?  Bilo je to pitanje, s odgovorom koji se istina naslućivao, nakon što su Keti i Luciano Visintin, brat i sestra koji osmišljavaju “vinsku kartu” Veralde, renomirane vinske kuće iz Brtonigle okupili ljude iz svijeta struke, medija ali i vinske znalce iz strasti te hobija na svom imanju gdje se nalazi i znameniti podrum.

A naslućivao se odgovor, temeljen  na organoleptičkim senzacijama koje su uistinu – senzacionalne, dakle zaključak kako najnoviji Istrijan zaslužuje još i više bodova od onog u Londonu okićenog platinom. Ne moraju doživljaji Veraldinih gostiju biti presudni i kod Decanterovih ocjenjivača, pa i slavni je Istrijan iz 2015. imao vrlo nepodudarne ocjene kad su u pitanju domaća i međunarodna ocjenjivanja, no vino je uistinu – senzacionalno. Tim više što Keti Visintn tvrdi kako nisu pribjegli “zelenoj berbi”, smanjivanju  prihoda kako bi dobili dovoljno sunca i neophodnu kvalitetu grožđa. Uz odlične položaje i maksimalnu agrotehničku brigu, sve je ostalo kod Xtriana 2018 bilo “kako Bog da”.

A Veralda je svojoj prezentaciji dodao još jednu dimenziju – pozvao je probrane goste na druženje u obližnji restoran Morgan koji također karakteriziraju vrhunske ocjene. Tamo je cjelokupna gama Veralda vina, od svježe, preko macerirane Ambra malvazije sve do desertnog Narcisa bila dovođena u vezu s probranim Morganovim gastronomskim umijećem u čijem s središtu tradicionalno nalazi – meso. Prigodom upoznavanja novog podruma tvrtke Veralda čiji je kapacitet pola milijuna litara, sve je počelo bez dvojbe – pjenušac, roze od refoška, Xtrian brut.

Kod Morgana  se nastavilo s mirnim roseom, da bi se vrlo brzo prešlo na svježu malvaziju. Kako je rastao intenzitet gastronomske ponude, s istarskom tradicijskom podlogom, tako je rastao i intenzitet vina. Da, voljena, obožavana, ali od nekih i ignorirana Ambra. Jedinstveno orange vino koje “prolazi” i kod onih koji takva vina baš i ne preferiraju.

I onda prelazak na – San Giovanni, kupažu caberneta i refoška koja ima itekako korpulentno tijelo. Na samom kraju, kad se u tanjuru našlo meso jelena, na red je došao i Xtrian. Dobro ste uočili – Veralda je zbog jako velike potražnje za njihovim vinima u Europi te posebno SAD internacionalizirala naziv svog najnagrađivanijeg vina.

Učinjeno je to i u dizajnerskom smislu jako pristalo tako da smo svjedočili i nastanku jednog specifičnog, kako se čini i vrlo uspješnog hrvatskog vinskog podbranda. Za sada taj novi naziv, Xtrian, koriste rose vina i moćni, suhi teran kao i suha malvazija koja je postala – Xtriana