ZANIMA ME ŽIVO – što je to pivo!

Održana prva pivska radionica u WunderBaru

 

Vrsta piva doslovce ima na tisuće, jer su kombinacije različitih žitarica, hmelja, vode, kvasaca i proizvodnje neograničene.  Neke od najzanimljivijih kombinacija  nudi nedavno otvoreni i pivski bar „WunderBar“ u kojemu je prvu pivsku radionicu održao Milan Peh, pivski sommelier s cerfitikatom “London Beer and Cider Academy”!

 Na radionici, održanoj u srijedu  16. listopada, polaznici su naučili da je pivo nedestilirano fermentirano piće iz ekstrakta žitarica, začinjeno hmeljem.  To najpopularnije alkoholno piće,  staro najmanje 8000 godina, našlo se i u prvom pisanom zakoniku Hamurabijevom zakoniku, koji kaže: “Pivo ne smije sadržavati previše vode i ne smije se prodavati po previsokoj cijeni.”  Zanimljivo je da su prvi kućni, a i profesionalni pivari bile  – žene.  U Hrvatsku su pivo  donijeli Nijemci u 17. st., prva pivovara bila je u Osijeku, a nastarija u Hrvatskoj je Daruvarska koja neprekidno radi od osnivanja 1840.

Milan Peh objasnio je posjetiteljima da se piva dijele na piva donjeg vrenja, piva gornjeg vrenja i piva spontanog vrenja. Kod piva donjeg vrenja kvasac se nakon fermentacije taloži na dno, zovemo ih još i lageri i najpopularniji su tip piva kod nas, ali i u cijelom svijetu. Drugi najrašireniji tip je pivo gornjeg vrenja – eng. „ale“:kod ovoga piva vrenje se odvija pri nešto višoj temperaturi. Najpoznatiji su američki aleovi,koji su se razvili zajedno s pojavom craft pivarstva u SAD-u, prije više desetaka godina, a onda raširili po cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj zadnjih 5-6 godina.  Poznato i popularno pivo gornjeg vrenja je i pšenično, a dva osnovna stila dolaze iz Bavarske i Belgije.  Treća vrsta piva prema osnovnoj podjeli su piva spontane fermentacije za koja se koriste nekultivirani tzv. divlji kvasci koji u proces proizvodnje piva dolaze iz zraka ili sa zidova prostora u kojem se proizvodi pivo; riječ je o starom postupku koji neki belgijski pivari i danas koriste za proizvodnju čuvenih „lambic“piva, koja su ponekad kisela ili imaju voćne okuse i mirise.

Degustacija je počela poput početka “Oktoberfesta” razbijanjem bačvice iz koje se pilo prvo pivo – Rittmayer 1422 – nefiltrirano svijetlo lager pivo. Nakon  njega kušao se Bayreuther Hell – svijetlo lager pivo, pa Bayerisch ALE2 (Riegele/Sierra Nevada) – American Pale Ale, Maisel’s Weisse Original – svijetlo pšenično pivo te na kraju Maisel & Friends Pale Ale – APA ( Ameican Pale Ale).
Milan Peh izvojio je i neke zanimljivosti iz svijeta piva:

  • hranu je lakše sparivati s pivom nego s vinom zbog puno većeg raspona okusa i aroma: uvijek je važan balans ili sličnost piva i hrane, tj. jača hrana po okusima traži i jače pivo
  • s pivom se može i vrlo dobro kuhati, imamnogo recepata od npr. najjednostavnijih pivskih peciva ili pogačica dopilećih krilaca mariniranih u pivu, svinjetine pirjane u pivu, gulaša s pivom, isl.
  • stara je predrasuda da pivo deblja; ali krivac su često grickalice ili druga hrana koja nam paše uz pivo, pa tako unosemo puno više kalorija nego da samo pijemo pivo (čija je energetska vrijednost otprilike ista kao i ona punomasnog mlijeka)
  • pivo je korisno za organizam – ako se konzumira umjereno: obiluje vitaminima B-grupe, a bogato je i mineralima, proteinima, ugljikohidratima, flavonoidima pa i antioksidansima

 

Ciklus od tri radionice  zamišljen je da se, nakon osnova na prvoj, na 2. radionici poviri dublje u različita piva, da ih se analizira i o njima razgovara, a treća radionica bavit će se sljubljivanjem hrane i piva.  Sljedeće radionica održat  će se sredinom studenoga, a blagdanska sredinom prosinca.

 

Više informacija o novim radionicama na  pivska.radionica@gmail.comi na društvenim mrežama WunderBara.