RIZMAN – vinarija za svakog vinskog znalca i hedonista

Kada u kamenjaru kojeg želite oplemeniti jednom od najplemenitijih biljaka – vinovom lozom i prvo izgradite kapelicu posvećenu svetom Mihovilu, vi molite Božju pomoći podršku u tom hrabrom i pomalo ludom podvigu.

Tako je zaštitnik obitelji Štimac, sveti Mihovil, kao pravi ratnik dobra pomogao iskrčiti put kako bi se vinarija Rizman, s ostalih šest vinarija gizdavo izdignula i zaštitnički obgrlila vinogorje Komarna. Rizman, Saints Hills, Volarević, Terra Madre, zadruge Modrozelena i Neretvanski branitelj te OPG Deak čine udrugu vinara Komarne K7.

Danas nakon jedanaest godina od sadnje prve loze, kad s moderno uređene terase vinarije Rizman pogledate niz padinu vinograda, koja se s250 m nadmorske visine skoro uranja u more,osjetite ponos što postoje ljudi koji podižu uobičajene standarde svojim vizijama, a ponad svega strašću.

Na tom skeletnom tlu na kojem su dalmatinske autohtone sorte stoljećima naučile kako opstati i izvući ono najbolje iz prirode,stvoren je Primus kao prvijenac među ostalima. Između mirisa vrijeska i kadulje,
pored blavora koje smo puštali da prođupored nas,probivali smo se makadamom do položaja na kojima nastaju Nonno, Tribidrag, Primus, Rusula i St.Michael.

Vrijeme berbe dovelo je 35 beračakoji su s tih padina nagiba i do 30% ručno ubirali cjelogodišnji trud Rizmanova tima. Možemose pohvaliti kako će u kapljicama Rusule i Brimena biti i maleni udio naših ruku koje su se trudile na traci selektirati grozdove. Među tim ljudima koji su cijeli svoj život proveli u vinogradu te poznaju svaki trs u dušu, što njihove žuljave ruke i potvrđuju, osjetite koliko malo znači sve ono što ste samo čitali o vinu u knjigama ako nikad niste i radili u vinogradu.

Tek na prvoj liniji fronte rađaju se heroji čiji trud i žrtva urađaju plodom. Nekako vam se poslože kockice svaka na svoje mjesto i shvatite koliko malo glamura ima kad vam štiklazapneu blatu te se izujete kako bi se bosi povezali sa zemljom. Tek kad se oslobodimo okova možemo uzeti iz prirode ono najbolje.Nikada više nećemo moći Primus i Tribidrag piti na isti način, samo kao vrhunska vina iz Komarne, jer smo dodirnuli mjesto njihova bivanja te upoznali ideju i svrhu njegova nastanka. U St.Michaelu i Nonnu uz sortne arome osjećate obiteljsku ljubav i povezanost kroz prošlost do danas,koja daje svoj jedinstven i prepoznatljiv pečat kroz “aftertaste”koji nikada ne prestaje.Vinarija Rizman obiteljska je vinarija koja proizvodi vina od vlastitog, ekološki uzgojenog grožđa. Danas izvozi svoja vina u više Europskih država. Iznimno teže izvrsnosti. Instagram je pun fotografija s njihove spektakularne terase i zamišljenih pogleda u daljinu uz čašicu u ruci, ali ova vinarija ozbiljna je priča za svakog pravog znalca i hedonista.

Zahvalni smo Damiru kao domaćinu na prekrasnom sudjelovanju u berbi 2019.godine. Čovjek je cijeli svoj život u potrazi za svetim i boljom verzijom sebe, a ovo iskustvo obogatilo nas je na tom putu i dalo onu potrebnu injekciju adrenalina koji upotpunjuje radost življenja. Vinogorje Komarna je mlado, ali ogromnog potencijala koji zahtjeva fokus svih struktura u njegovom rastu i usavršavanju kako bi jednog dana postao ono za što je i stvoren – mjesto elitnog vinskog turizma.

Pišu: Giuliano & Vedrana Dodig