SVJETSKI DAN KAVE uživajmo u okusima, ali ne zaboravimo na one koji nam ih omogućavaju

Od 1. listopada 2015. godine slavi se Međunarodni dan kave. Prvi je put obilježen na Expou u Milanu, da bi se, baš kao što je to učinio i famozni napitak bez kojeg milijuni u Hrvatskoj ili milijarde na svijetu ne mogu započeti dan, taj običaj vrlo brzo raširio svijetom.

Ove je godine Svjetski dan kave posebno posvećen onima koji ju – proizvode. S obzirom da kava raste u pravilu u vrlo siromašnim zemljama, od Brazila preko Etiopije do Indonezije, prvi radnici u proizvodnim lancu iznimno su loše plaćeni za težak posao koji obavljaju.

Uostalom, ni ostali u lancu, od radnika u pržionicama kave pa sve do baristica i barista baš se i ne  mogu pohvaliti prevelikim primanjima. S druge strane dnevno se u svijetu proda tri milijarde šalica kave! Poruka ovogodišnjeg dana kave je stoga da veći dio od tog “kolača” pripadne onima koji ga stvaraju, onima koji svima nama omogućavaju nezaobilazni i nezamjenjivi jutarnji užitak.

Peticija za poboljšanje uvjeta rada ljudima koji ju stvaraju može se pronaći na stranici

https://www.change.org/p/international-coffee-organization-support-a-living-income-for-coffee-farmers-sign-the-coffeepledge