BELA NEDEJA KASTAV QQ Festival autohtonih vina LokVina

 

Na LokVini će se prvi put promovirati brand QQ – Quarner Quality

 

Prvi put, u sklopu tradicionalne trodevne manifestacije Bela nedeja u Kastvu će se na trgu Lokvina održati Festival autohtonih hrvatskih vina LokVina na kojem će se predstaviti 15-tak proizvođača autohtonih hrvatskih vina poput Belice, Jarbole, Žlahtine, Škrleta i sl. i proizvođači suhomesnatih proizvoda pršuta, sira i maslinovog ulja.
Ove, 2019. godine, „Bela nedeja“ održava se 5., 6. i 7. listopada s bogatim programom, ponudom proizvoda te hrane i pića, nastupom poznatih estradnih imena, te okuplja mnoštvo posjetitelja iz Primorsko-goranske i okolnih županija. Procjenjuje se da Belu nedeju, ako je lijepo, suho, sunačno vrijeme u tri dana održavanja posjeti čak do 80.000 posjetitelja.
Sam festival LokVina bit će prodajnog karaktera i otvoren u subotu od 14 do 20, nedjelju od 12 do 20, te ponedjeljak od 10 do 20 sati. Ovogodišnji izlagači su Udruga Žlahtina – PZ Gospoja, Kuća vina Ivan Katunar, Vinska kuća Pavlomir i Vinarija Šipun,  Udruga prijatel ruž, grozja i vina Belica – Vina Plovanić, Udruga proizvođača grozja i vina Jarbola – OPG Ružić, Proizvođačka organizacija Škrlet – vinarije Florijanović i Trdenić, Udruga vinogradara, vinara i maslinara Sveta Lucija iz Crikvenice, Kutjevo, Vrhunska vina Đurinski i OPG Pršutana Antolović.
„Drago mi je da smo okupili najznačajnije udruge vinara s Kvarnera – Belica, Jarbola, Žlahtina i Sveta Lucija te da smo dobili njihovu podršku, odnosno da se vinari s Kvarnera osjećaju organizatorima ovakvih događanjima i nositeljima novoga branda Quarner Quality. Vjerujem da je ova manifestacija, uz svesrdnu podršku Grada Kastva i TZ Grada Kastva te Udruge Belica kao domaćina, vjetar u leđa promociji, pozicioniranju i brandiranju ne samo kvarnerskih vina i Kvarnera već svih autohtonih vina Hrvatske. Ovakva manifestacija zasigurno doprinosi brandiranju Kvarnera kao eno-gastro turističke destinacije, jer vino mora postati razlog dolaska turista na Kvarner. Svi smo ponosni na kvarnerske autohtone sorte, na vinare koji čuvaju te sorte i proizvode sjajna vina – rekao je organizator festivala dr. sc. Žarko Stilin.