KUHARSKI KUP SLAVKA VEČERIĆA

Natjecanjem 4. kola Hrvatskog kuharskog kupa pod nazivom “Kuharski kup Slavka Večerića”, nastavljeno  je četrnaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa. Natjecanje u Pregradi održano je u organizaciji Grada Pregrade, Turističke zajednice Srca Zagorja i Hrvatskog kuharskog saveza. Na inicijativu obitelji Večerić i u spomen na proslavljenog zagorskog kuhara Slavka Večerića natjecanje se održalo po drugi puta u Pregradi u sklopu tradicionalne, 49, po redu manifestacije „Branje grojzdja“.

Natjecanje je započelo u petak, 27. rujna okupljanjem sudionika u OPG Halapir. U popodnevnim satima, natjecatelji su počeli pripremati svečani menu od tri slijeda. Zadatak je bio pripremiti svečanu hladnu platu od čvaraka i svinjskog filea, glavna jela od purećih prsiju i vrganja te deserte od buče, kruška i naravno grojzdja. Njihova jela ocjenjivao je Ocjenjivački sud kojeg su činili članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a i Hrvatske kulinarske akademije: Vladimir Balent, Branko Čukelj i Marija Kuzminski.

Slijedećeg dana uslijedilo je ocjenjivanje, a zatim i okupljanje na glavnom gradskom trgu gdje su se proglasili najbolji sudionici Kupa, a posjetitelji manifestacije Branje grojzdja imali su priliku degustirati sve kreacije natjecatelja. Neposredno prije početka službenog proglašenja pobjednika ovogodišnjeg natjecanja okupljene je pozdravio i gradonačelnik grada Pregrade, gosp. Marko Vešligaj i Valentina Večerić Gorupić.

Pobjedu u ukupnom poretku odnijeli su Marin Sambolek i njegov pomoćnik Dario Rodeš koji su predstavljali hotel Turist iz Varaždina.Drugo mjesto osvojili su Nikola Domislović i Dinko Tomašić iz Park Boutique Hotel, također iz Varaždina, dok je Tomislavu Greganiću i Mareli Hudeletnjak iz zagrebačkog hotela The Westin pripalo treće mjesto. Iako je Domislović pobijedio u glavnom jelu i desertu, sakupio je premalo bodova u hladnom predjelu te mu je izmakla ukupna pobjeda u ovom kolu.

Hrvatski kuharski kup nastavit će već krajem listopada kada će se održati posljednje kolo u Bjelovaru. Tamo će se saznati i ukupni pobjednik koji će uz bogate sponzorske nagrade osvojiti i veliku kristalnu kuhaču i naslov pobjednika četrnaestog Hrvatskog kuharskog kupa.

 

Rezultati natjecanja:

 

Kategorija A – Hladna plata
Plasman Natjecatelj Objekt Bodovi
1 Marin Sambolek Hotel Turist Varaždin 74,67
2 Dario Špehar Hotel Plitvice, Hotel Jezero 70,33
3 Tomislav Greganić The Westin Zagreb 67,00
4 Sanja Jalšovec Županijska bolnica Čakovec 65,67
5 Nikola Domislović Park Boutique Hotel Varaždin 62,67
Kategorija B – Toplo jelo
Plasman Natjecatelj   Bodovi
1 Nikola Domislović Park Boutique Hotel Varaždin 75,67
2 Marin Sambolek Hotel Turist Varaždin 70,00
3 Tomislav Greganić The Westin Zagreb 68,00
4 Sanja Jalšovec Županijska bolnica Čakovec 63,67
5 Dario Špehar Hotel Plitvice, Hotel Jezero 62,00
6 Lovro Novina Srednja škola Zabok 54,33
Kategorija C – Desert
Plasman Natjecatelj Objekt Bodovi
1 Nikola Domislović Park Boutique Hotel Varaždin 72,33
2 Tomislav Greganić The Westin Zagreb 71,67
3 Marin Sambolek Hotel Turist Varaždin 71,00
4 Dario Špehar Hotel Plitvice, Hotel Jezero 70,67
4 Sanja Jalšovec Županijska bolnica Čakovec 61,67
6 Ksenija  Krošlin Srednja škola Pregrada 52,67
Ukupni poredak
Plasman Natjecatelj   Bodovi
1 Marin Sambolek Hotel Turist Varaždin 215,67
2 Nikola Domislović Park Boutique Hotel Varaždin 210,67
3 Tomislav Greganić The Westin Zagreb 206,67
5 Dario Špehar Hotel Plitvice, Hotel Jezero 203,00
5 Sanja Jalšovec Županijska bolnica Čakovec 191,00
6 Lovro Novina Srednja škola Zabok 54,33
7 Ksenija  Krošlin Srednja škola Pregrada 52,67

 

O Hrvatskom kuharskom kupu:

 

Na svakom natjecanju zadatak sudionika je pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jeloidesertna zadanu temu, odnosno namirnice. Natjecatelji su kuhari iz cijele Hrvatske, a svakom može pomagati i po jedan pomoćnik. Najboljima u pojedinom kolu se dodjeljuju priznanja za plasman po kategorijama te u ukupnom poretku. U ovoj sezoni održat će se sveukupno 5 natjecanja diljem Hrvatske. Natjecatelji kroz svih 5 kola osvajaju bodove koji se zbrajaju za ukupni poredak u Kupu. Plasman na 1. mjesto, primjerice donosi 100 bodova, na drugo 85 itd. Ukupni poredak u Hrvatskom kuharskom kupu dobiva se zbrajanjem bodova pojedinog natjecatelja ostvarenih u sve tri kategorije natjecanja. Ukupni pobjednik Hrvatskog kuharskog kupa osvaja veliku kristalnu kuhaču.

Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj Hrvatskog kuharskog kupa je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude.