VINA FRANKOVIĆ – priča o ljubavi i tradiciji

Josip Franković i njegova obitelj vode se jednostavnom filozofijom u proizvodnji vina na koju gledaju kao na umjetnost koja se živi i osjeća. Ljubav prema prirodi i strast prema konjima i jahanju, Josip je prenio i na djecu, kćer Lauru te sina Maria koji s podjednakom strašću rade u vinogradu i podrumu, ali brinu i o promociji i prodaji.

Dugačka vinarska tradicija obitelji Franković, generacijama je ostala konstanta, čvršća od vezanosti za mjesto, pa ni ljubavlju potaknuto putovanje Josipa Frankovića iz središnje Istre u Buje nije ugrozilo od oca usađenu ljubav prema lozi i strast prema proizvodnji vina. Štoviše, novo mjesto života i odabir zemljišta na pažljivo izabranom, neobično blagorodnom položaju Santa Lucie sa dobitnom kombinacijom vapnenca i gline, bila je temelj nove vinske priče sa starim korijenima i stabljikom, kroz koju teče iskustvo neformalne mudrosti, formalne agronomske naobrazbe i praksa vođenja velikih vinskih postrojenja. Santa Lucia lokalitet je  poznat po bijeloj istarskoj zemlji na kojem raste grožđe koje daje izuzetna vina. I stvarno su izuzetna.

Premda relativno mlada vinarija, vina Franković su od samog početka pokazivala izniman potencijal, a predanost i strast vrlo su brzo donijeli rezultate. Možemo reći kako su zlatne i srebrne medalje na Decanterovim natjecanjima za vinariju Franković danas uobičajene u nizu između svih drugih nagrada.

Uz malvaziju, muškat i teran, od kojeg se u budućnosti puno očekuje, vinarija Franković proizvodi i sauvignon, chardonnay, cabernet sauvignon i rosé, a nedavno su predstavili harmoničan i svjež pjenušac Stella.

Vina vinarije Franković predstavljaju iskreno djelo osobnog i intimnog načina proizvodnje, oblikovanja i njege vina. To su vina rođena na lokalitetu Santa Lucia u okolici Buja, na području kojim ”diše” bijela istarska zemlja, majka izuzetnih vina, a nadasve jedinstvene bujske malvazije. Santa Lucia je zaštitnica ove zaokružene vinske palete ispunjene doživljajem, snovima i sjećanjem koji ostaju i traju kao okus i istina umjetnikove mašte i istarske eno-magije.

Uz sva naša vina, izuzetno se ponose   i svojim, okusom, punoćom i tajnovitošću jedinstvenim maslinovim uljem Amfittera.