Kvarnerska promicija “DEEP INTO CROATIA” glazbenog dvojca Tomec & Grabber

Posljednje ljetno večer ove godine, u nedjelju 22.9.2019. proslavljeno je na unaprijed rasprodanoj večeri koja spaja glazbu, iće i piće, na pitoresknoj i možda najljepšoj terasi Kvarnera, onoj vološćanske oštarije Ostaria Veranda.

Krešimir Tomec i Marco Grabber glazbenici su koji su prije 10 godina započeli projekt preporoda hrvatske moderne glazbe, gdje u downtempo, house, funk, lounge zvukove implementiraju one tradicionalne hrvatske. Zvukovi klapa, istarskih ljestvica, tamburica ili lokalnog ”kntanja” spojeni su sa suvremenom glazbom s kojom dvojac radi u svojim mnogobrojnim i dugogodišnjim dj i producentskim projektima, kako bi se stvorio neki novi i originalni hrvatski zvuk te onaj svjetske razine koji stoji kao najbolja slika hrvatske i spreman je predstaviti našu zemlju bilo gdje u svijetu.

Ideja povezivanja tradicionalnog kao onoga što se svakom novom generacijom još malo više zapostavi i zaboravlja, s onim što je današnjim generacijama poznatije i s obzirom na vrijeme u kojem živimo bliže, donijela je treći album u nizu pod nazivom ”Deep Into Croatia”.

U promociji albuma ta ideja spajanja starog i suvremenog prenijela se na ostale elemente, odnosno gastronomski i vinski dio večeri. A uvod u sve što je slijedilo došao je u obliku Hennessy Ginger Long Drinka, koji je zagrijao prohladnu večer, uz iznenađenje koje je došlo od folklorne glazbene skupine Žejanskih Kntadura. Svojim moćnim glasovima otpjevali su stihove pjesama ”Opatijske Oštarije” te ”Oj Javore Zelen Bore”, posljednja ona koja se nalazi na novom albumu Tomeca & Grabbera.

Sve okupljene pozdravila je glavna organizatorica Hana Čičić, koja je ukratko najavila cjelovečernji program, odnosno tijekom večeri predstavljala sve one koji su sudjelovali u glazbeno-gastronomskoj proslavi reinterpretiranja starih, možda i zapostavljenih hrvatskih tradicija.

Ostaria Veranda kao domaćin uz Matu Jankovića kao gostujućeg chefa, priredila je menu u šest slijedova onih jela koja obilježavaju regiju Istre i Kvarnera. Tako su jela poput ŠKAMPA, TUNE ili PRASCA u izvedbi Mate Jankovića predstavila namirnice u njihovim iskonskim oblicima, odnosno elaboriranim na način koji respektira njihovu prirodu i karakter.

Jela VO i LIGNJA s potpisom tima Ostarie Verande predstavio je Kristijan Ivančić sa cijelim timom iz kuhinje, koju je vodio chef Denis Zandomenigo. Njihova jela ona su gotovo ”antička” koja su kuhale njihove majke i none, ona jela koja još mali broj ljudi ima priliku danas pojesti u restoranima, te su pokazali kako su upravo ta, zapostavljena jela, ona koja valja očuvati, tako da se prezentiraju po suvremenim restoranskim standardima.

Desert je pripremala Nina Lemac Grabar koja stoji iza NinaGina Pastries. Njeni kolači, slastice i torte uvijek prate njen život koji ju je vodio na mnoge lokacije na kojima je živjela. Tako je i inspiracija za PRESNAC VOL.2 došao od tradicionalnog krčkog presnaca, ali u izvedbi s kouign-amann tijestom, riccotom, mascarponeom i u cideru deglaziranim jabukama.

Kvarnerska promocija ponudila je okupljenima vina dviju nenadmašnih istarskih vinarija Clai i Piquentum, čije poštivanje stoljetne vinske tradicije Istre stvara vina koja pokazuju važnost povezanosti između terroira, loze i vinara.

Poseban gost večeri bio je naš poznati gurman i profesionalni hedonist Rene Bakalović, koji je s Krešimirom Tomcem i Marcom Grabberom porazgovarao o stvaranju novog trećeg, ali i dva prethodna albuma projekta (”Dalmatian Dub” iz 2010. i ”Dalmatian Lounge” iz 2014. ).

Na večeri se puštala glazba sa sva tri albuma, nakon čega je pozornicu preuzeo slovenski virtuoz na klaviru,Boštjan Golinar. Repertoar najvećih piano-klasika stvorio je scenografiju s filmskog platna i do samog kraja večeri priuštio ugođaj koji je bilo teško napustiti.

Ali prije toga gosti su imali priliku probati još jednu poslasticu, onu zlatnu na više načina, iz Savudrije, s Crvenog Vrha – maslinova ulja stancije Monte Rosso predstavljena su okupljenima i ponuđena za kušanje, a uz dva u svijetu višestruko zlatom nagrađivana ulja PREMIUM i ISTARSKA BJELICA, treće potpuno novo ulje GRAND SELECTION bilo je ono koje se tražilo u još jednoj rundi.

Druženje se nastavilo do kasnih sati, jer čak i da nije bilo lagane kišice, atmosferu nedjeljne promocije reinterpretacije hrvatske tradicije, kako u glazbi tak i u gastronomiji, nije želio nitko napustiti. Ali, kako smo se morali pozdraviti s ljetom, tako smo se morali pozdravili i s Kvarnerom, ali samo do prve sljedeće prilike.

 

Fotografije potpisuje Gašper Pintarič