VINODOLOVA TRŽNICA zagrebački gastro hram na domaćim namirnicama

Vinodol,  jedan od najdugovječnijih, najpopularnijih i lokacijski najbolje smještenih, jer nalazi se vrlo blizu križanja Tesline i Gajeve ulice, zagrebačkih restorana početkom tjedna napravio je novi iskorak. Ovaj moćni zagrebački gastronomski hram koji zapošljava čak 97 djelatnika organizirao je – Vinodolovu tržnicu! Njome je  htio predstaviti proizvođače namirnica koje koristi, redom hrvatske, autohtone, ekološki prihvatljive namirnice.
Demonstracijama kuhara u toploj kuhinji, te Klare i Kristijana koji su pripremali hranu direktno ispred gostiju,  pokazalo se da se tjestenine u Vinodolu rade ručno, te da u sekciji hladne kuhinje restoran nudi izbor jela koja su u izvedbi, tehnikama i okusima progresivna pri čemu se i opet koriste hrvatske namirnice.
A evo i tko su suradnici Vinodola, neki od njih ujedno i već vrlo uspješni proizvođači hrvatskih gastro posebitosti.
ADRIA SHELL – dimljene dagnje, ukiseljeni motar, ukiseljeni salikornija, marinirani file trlje. Na degustaciju su vam bili ponuđeni ravioli nadjeveni skutom u umaku od dimljenih dagnji i cherry rajčica, te ukiseljena skuša sa salikornijom.
FARMERAJ – tvrtka koja se bavi distribucijom povrća, voća i začina od malih proizvođača i farmi. Ponuđena jela na degustaciju: crudo s dipovima i žele od pečene paprike sa espumom od kozjeg sira.
OPG PEĆNIK – obiteljsko gospodarstvo koje se bavi proizvodnjom svježih , kuhanih, dimljenih sireva i kiselog vrhnja. Na degustaciju smo uz navedene sireve ponudili štrukle za koje je vučeno tijesto radila Klara, te liptauer sa švarglom i mlincem
OPG OŠTARIĆ – obiteljsko gospodarstvo s otoka Paga (Kolan) bavi se proizvodnjom paškoga sira. Paški sir i ovčju skutu koje služimo u restoranu Vinodol nabavljamo od OPG-a Oštarić
KARNURIĆ – mesnica i klaonica Kanurić s eko certifikatom. Od proizvoda s potpisom Kanurić restoran Vinodol radi teletinu ispod peke. Istom, mesnica restorana Vinodol kod Kanurića nabavlja svježe meso od kojeg se radi smjesa za pljeskavice po vlastitoj recepturi, a na jučerašnjoj su tržnici ponuđene u mini verziji
ŠKREGRO – vinarija i uljara iz LJubuškog od koje restoran Vidonol nabavlja extra djevičansko maslinovo ulje Krš koje se koristi za hladno začinjanje jela.
GIR D.O.O – obitelj Karlić iz Paladina (Buzet) stoji iza branda Gir. U sklopu Vinodolove tržnice servirana je sezonska juha od čičoke s bijelim tartufom te creme brulle od gusje jetre s bijelim tartufom.
BURETIĆ – firma Bregi d.o.o proizvodi suhomesnate proizvode i kuhane šunke. Posjeduju eko certifikat. U ponudi restorana Vinodol nalazi se kuhana šunka u brioš tijestu koju se jučer moglo probati
LATUS – Sandi i Maja Orbanić iza imena su mljekare iz Žminja koja proizvodi kravlju skutu, mlade kravlje te zrele kravlje i ovčje sireve. Na tržnici ste mogli kušati roastbeef na kremi od sira Veli Jože s brokulom.
SMJELI – pršutana iz Dugopolja, nedavno proglašena šampionom sajma pršuta u Drnišu, od koje restoran Vinodol uzima pršut za hladne plate
LENAC – obitelj Lenac bavi se kod Mrzlih Vodice uzgojem Romanovske ovce koju restoran Vinodol nakon što prođe sezona Paške janjetine, nudi u svojoj ponudi (janjetina s ražnja)
Photo by Sanjin Kaštelan.