NOVA DIMENZIJA TURIZMA – Može li hrvatski turizam 365

 Iznimno uspješno održana treća konferencija o cjelogodišnjem turizmu!

Svjetski stručnjaci predstavili novu dimenziju turizma s naglaskom na kreativnost i nove tehnologije.

Što povezuje umjetnu inteligenciju i turizam? Kako kreirati autentična turistička iskustva i istaknuti se među konkurencijom? Što je potrebno da bi dobra ideja postala jedinstveni turistički proizvod? Kako razvijati cjelogodišnje poslovanje?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja donijelo je treće izdanje konferencije o cjelogodišnjem turizmu „Može li hrvatski turizam 365? – kreativa i nove tehnologije“,koja se održala danas u prepunom hotelu Sheraton.

Problem visoke sezonalnosti i izazov produženja sezone te pokretanja turizma u unutrašnjosti nije svojstven samo za Hrvatsku, dijele ga sve zemlje na Mediteranu. Upravo zato, ova je konferencija okupila svjetske stručnjake koji su, koristeći uspješne primjere i strategije s naglaskom na kreativnost i tehnološke novitete, sudionicima predstavili novu dimenziju cjelogodišnjeg turizma.

Konferenciju su otvorili Gari Cappelli, ministar turizma, Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice te Martina Bienenfeld, direktorica TZ Grada Zagreba.

Ministar turizma, Gari Cappelli istaknuo je kako se u cjelogodišnjem turizmu vidi očit napredak:„dogodio se iskorak, kvalitetnim i dobrim pristupom turističkih djelatnika, koji pronalaze modele da produže turističku sezonu i pretoče ju u turističku godinu. Zajedničkom konstruktivnom dijalogu i razmjeni iskustava doprinose i konferencije poput ove “.

„Značaj ove konferencije je dodatni poticaj da ulažemo u kvalitetu i da sustavno razvijamo sve oblike turističke ponude. Zato će HGK preko svojih udruženja i zajednica i dalje aktivno poticati razvoj svih oblika turizma koji bi mogli doprinijeti produžetku turističke sezone i jačanju kontinentalnog turizma u kojem imamo potencijala“,istaknuo je Dragan Kovačević, predsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

Svoja su iskustva sudionicima predstavili – James Chappell, globalni poslovni direktor tvrtke Horwath HTL, jednog od najvećih svjetskih brendova za savjetovanje u turizmu i ugostiteljstvu iz Londona, Caroline Couret, osnivačica i direktorica Creative Tourism Network®organizacije za kreativni turizam iz Barcelone, Chelo Escabias, osnivačica i direktorica North Incoming Service, prve incoming turističke agencije u Baskiji koja je sudjelovala u razvoju promocije Bilbaa,  Bruno Walter iz ITB Advisoryjai drugi.

Tijekom konferencije,  organizatorica Ivana Kolar je izjavila –Hrvatska je izrazito uspješna u onome što nudi. No, smatram da to ne može biti dovoljno u odnosu na potencijale koje posjedujemo.  Upravo  je cjelogodišnji turizam najvažniji zadatak daljnjeg razvoja našeg turizma prvenstveno zbog održivosti.Cilj je produžiti sezonu na obali tamo, gdje za to postoje mogućnosti, preduvjeti i želja te na kontinentu potaknuti razvoj novih destinacija i sadržaja, kao i ojačati postojeće. Primarni cilj mora nam biti aktivan rad s tim velikim brojem turista koji dolaze svake godine u Hrvatsku. Kako bi došli ponovo, ostali duže i dolazili češće te kako bi potrošili više. Za to nam je potrebna kvaliteta usluge, novi kreativni proizvodi, povezivanje obale i kontinentalnih sadržaja, nove tehnologije i zajedništvo, zajednička vizija i usklađeni ciljevi“.

 

Donosimo stajališta koja su istaknuli ugledni sudionici konferencije:

„Hrvatska je zemlja s nevjerojatnim potencijalom i sjajnim pojedincima koji mogu usmjeriti svoj potencijal u održiv izvor prihoda i koristi za sve. Veseli me biti na konferenciji Može li hrvatski turizam 365? kao dio okidača za otključavanje tog potencijala. Otvorimo se prema stvaranju promjene. Odrastajući u Portugalu i živeći u Londonu, bila sam svjedok utjecaja turizma na gospodarstvo jedne zemlje i kako se to tijekom godina strateškim djelovanjem može promijeniti. Također sam vidjela kako se percepcija te iste zemlje mijenja u očima turista. Znam da je promjena moguća i znam kako je možemo započeti. Hrvatska je svijetla zvijezda koja čeka zasjati u svom punom sjaju“, izjavila je  Cristiana Santos, Creating Success®.

Caroline Couret iz Creative Tourism Network® dodala je:„Kreativni turizam govori o ljudskim vrijednostima, autentičnosti i kreativnosti“.

„Nikada nije bilo više informacija koje moramo procesuirati od jednom, više kontakata uspostaviti i više odluka donijeti nego danas. S druge strane, vremena za to nikada nije bilo manje. Jedini način da se uhvatimo u koštac s problemom je da se oslonimo na neki oblik umjetne inteligencije.“, dodao jeMarko LukičićizJadranka Grupe i Acquainta.

Bruno Walter iz ITB Advisoryja naglasio je sljedeće:Danas svi govore o overturizmu kao rezultatu toga što se sav turizam odvija u samo nekoliko mjeseci u godini i to samo na „nekim“ mjestima. Naš je izazov pronaći skrivena blaga i prvake u Hrvatskoj i spojiti ih doživljajima i individualizmom koji današnji putnici traže.Takoćemo moći stvoriti turizam 365 dana u godini. To nije uvijek lako, ali na kraju puta bit će nagrađeno“.

James Chappelliz Horwath HTL Londonje zaključio: „Kada govorimo o cjelogodišnjem turizmu, glavni izazovi i problemi s kojima se turističke zemlje i destinacije susreću su ulaganja i očekivanja. Ako želite imati ponudu za cjelogodišnji turizam, u destinaciji je potrebno imati infrastrukturu koja će se nositi s tim: zrakoplovne linije, smještaj, atrakcije koje djeluju cijele godine, stalnu promociju, procese i bavljenje s gostima. To sve treba financirati i dolazi s elementom rizika. Potrebna je određena količina vjere i odlučnost za krenuti tim smjerom.

Prva konferencija o cjelogodišnjem turizmu iza sebe ima već dva izdanja – 2017. i 2018. godine. Projekt je oba puta predstavio iskustva i razmišljanja tridesetak eminentnih stručnjaka domaćeg i regionalnog turizma, izazvao veliku pozornost javnosti i medija te okupio više od tristo sudionika. Posjetitelji konferencije ovaj događaj opisuju kao izvrsnu priliku za razmjenu iskustava, ideja i praksi s kolegama i stručnjacima iz struke, a organizatorica sve poziva na novo izdanje iduće godine.