LOŠINJSKIM JEDRIMA OKO SVIJETA

Nerezinskom regatom, prikazom tradicijskih pomorskih vještina, izložbom brodica te vatrometom uz koncert klape Intrade završio je ovogodišnji festival „Lošinjskim jedrima oko svijeta“ u kojem su sudjelovale brojne udruge, ustanove te pojedinci povezani s kulturno povijesnom baštinom otoka Lošinja. Od 7. do 21. rujna 2019. bogatu maritimnu baštinu te zlatno doba pomorstva na Lošinju brojni posjetitelji mogli su upoznati zahvaljujući bogatom kulturno zabavnom programu festivala „Lošinjskim jedrima oko svijeta“.

Osim pomorske večeri i koncerta Ljetnog kina i Max Juričića te Trio Veljak, u sklopu festivala održan je jedinstveni nastup Ivana Gamulina Đania na plovidbenom interpretacijskom centru Logeru Nerezinac, a po prvi put na otoku također je održana baletna predstava „Apoksiomen“ u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb, kako bi obilježili 20 godina od ‘vađenja’ čuvene statue.

Otvorenje festivala započelo je 7. Lošinjskom regatom pasara na vesla, a uslijedile su i 2. Noćna regata tradicijskih barki na jedra pod svijetlima reflektora, zatim 37. Lošinjska regata- regata lošinjskih olimpijaca i regata u štap i Veloselska regata maštela uz nastup klape Čikat. Posljednjeg dana festivala održana je čuvena 43. Nerezinska regata tradicijskih barki na jedra u nerezinskoj uvali.

Nisu regate jedina sportska događanja ovog festivala pa je tako u jednoj od najljepših lošinjskih uvala Čikat održan 4. Međunarodni plivački maraton „Lošinj open water swim challenge“. Upravo se u toj uvali dva puta odigrao i scenski prikaz ispraćaja pomoraca na Annunziati (crkvici) „Pozdrav kapetanu“, baš kao nekada davno.

Tijekom trajanja festivala u palači Fritzi (Lošinjski muzej) mogla se razgledati izložba „Ribarstvo na Lošinju“, a na malološinjskom trgu prikazana je i izložba na otvorenom čiju je glavnu temu ove godine preuzeo čuveni olimpijac Agostino Straulino- as olimpijskog jedrenja.

Ove je godine Loger Nerezinac također imao glavnu ulogu pa je osim koncerta na njemu nastupilo i Lošinjsko kazalište JAK s predstavom „Našem brodu Lošinj“.

Na malološinjskom trgu kroz edukativni dio festivala održane su kreativne radionice izrade drvenog broda „Mala škola brodogradnje“ te radionica maketarstva- izrada lošinjske pasare, a Klub Pomoraca Lošinj (Ferdinand Trenc) proveo nas je kroz temu „Osam stoljeća kvarnerskog pomorstva“ u sklopu svog predavanja, dok nas je Astronomsko društvo (Dorian Božičević) upoznalo s „Astronomijom koja je vodila lošinjska jedra oko svijeta“.

Posjetitelji su imali prilike uživati u gastro delicijama tematske kuhinje pod nazivom „Jela lošinjskih kapetana“ u kojoj su sudjelovali brojni ugostiteljski objekti na području Lošinja.

Brojnim događanjima ovog festivala gosti su zasigurno sa sobom ponijeli lijepe uspomene na bogatu maritimnu baštinu lošinjskog arhipelaga.

Fotografija: Sandro Tariba