SUWI ZLATIĆ – prvi certificirani sake edukator u Hrvatskoj

Nakon “The power of rice” koji je pokrenut ove godine u Novigradu Istarskom pod palicom velikog znalca Suwija Zlatića priča ide dalje.
Naime austrijski sommelier Suwi Zlatić, jedan od prvih sake sommeliera u Europi potpisao je ovih dana licencu sa Sake Sommelier Academy iz Londona i postao prvi edukator Sake -a na našem području. Tom licencom dobio je priliku da svoje znanje prenese i na Hrvatske polaznike Suwine Akademije.
Prvi takav tečaj pod nazivom Sake Introductory Course održat će se krajem 2019. godine a svaki polaznik dobiti će certifikat koji mu omogućuje izlazak na drugi stupanj na kojem će nakon uspješno položenog ispita postati Sake sommelier sa važećom diplomom. Moramo naglasiti da u Hrvatskoj već imamo jednog Sake sommeliera a to je gospodin Ivan Jug, inače sommelier sa dugogodišnjim iskustvom i suvlasnik restorana Noel.
Ne tako davno pitali smo se ima li sake budućnost, ali danas možemo utvrditi da ćemo zasigurno u slijedećih nekoliko godina dobiti dosta sake sommeliera koji će nam zaista znati prezentirati taj Japanski proizvod.
Piše: Manuela Maras