VELIKO FINALE DUHOVITE KAMPANJE Ožujsko uručilo vozilo JP Priroda na Cresu

Ožujsko pivo je u sklopu nedavno završene kampanje „Zaštićene zakonom“ u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli na Cresu uručilo vozilo Javnoj ustanovi Priroda. Riječ je o ustanovi koja brine o zaštiti bjeloglavih supova na području Kvarnera, a novo vozilo pomoći će njenim djelatnicima i volonterima u lakšem prikupljanju i transportu hrane kako za supove na hranilištu, tako i za one na oporavku.

Donacija je uručena u sklopu programa obilježavanja Međunarodnog dana strvinara, koji se danas i sutra obilježava u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli na Cresu, Zoološkom vrtu grada Zagreba te na riječkom Korzu. 

„Jako smo sretni što smo napokon dobilo svoje prvo vozilo. Ono će nam omogućiti iskorak u brizi za bjeloglave supove, posebice jer je u prirodi sve manje hrane za njih. Zato na Cresu imamo posebno hranilište, a vozilo će nam omogućiti lakše prikupljanje i dostavu hrane. Hvala cijelom timu Ožujskog na cijeloj inicijativi i realizaciji“, kazala je Irena Jurić, ravnateljica Javne ustanove Priroda koja upravlja Centrom za posjetitelje i oporavilištem za bjeloglave supove Beli na Cresu.

Hrvatska spada među rijetke zemlje u ovom dijelu Europe u kojima još uvijek živi bjeloglavi sup, jedan od najvećih strvinara među pticama na svijetu. Hrvatska populacija gnijezdi se još jedino na otocima sjevernog Jadrana, a kako bi ta ugrožena životinjska vrsta opstala u našim krajevima, ulažu se veliki napori. Uručenjem vozila svoj doprinos njihovoj zaštiti dalo je i Ožujsko pivo.

 

„Bjeloglavi sup jedna je od četiri životinjske vrste uključene u kampanju „Zaštićene zakonom“ koja je nedavno uspješno privedena kraju. Uz pomoć naših potrošača prikupili smo čak 650.000 kuna za pomoć risu, vuku, dupinu i bjeloglavom supu. Zahvalio bih se dragim kolegama iz Javne ustanove Priroda na velikom trudu koji ulažu za pomoć ovim veličanstvenim životinjama, kao i na divnoj suradnji u proteklih par mjeseci. Nadam se da će ova naša donacija barem malo pomoći na tom putu i olakšati svakodnevicu“, istaknuo je Zlatko Novaković, senior brand manager Zagrebačke pivovare za Ožujsko pivo.

 

Osim Javnoj ustanovi Priroda, prikupljena sredstva donirat će se i zagrebačkom Zoološkom vrtu, Udruzi BIOM te Institutu za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet. U Zoološkom vrtu Zagreb sredstva će iskoristiti za uređenje nove nastambe za vukove. Udruzi BIOM donirat će se sredstva za nabavu 30 fotozamki, kao i alata za DNK analizu s ciljem doprinosa saznanjima o risu na područjima gdje se do sada nije istraživao, dok će Institut Plavi svijet donirana sredstva iskoristiti za renovaciju stana za istraživače dupina na Velom Lošinju.