MARKUS MOLITOR – rafinirana duša Mosela

Dvanaest uzoraka za otkrivanje filozofije kuće bio je moj osobni pristup jednoj od najreprezentativnijih njemačkih vinarija iz Mosela.
Kada je riječ o Markusu Molitoru ne može se zanemariti povijest, koja ne predstavlja samo uobičajeni obiteljski kontinuitet već vinariju koja je svojom ustrajnosti postala doista jedinstvena.
Imao je samo dvadeset godina, veliku viziju i ambiciozne ciljeve koje je trebao postići kada se 1984. godine našao na čelu obiteljskog imanja nastavljajući s radom kao osma generacija.
Trenutno ima samo jedan cilj u glavi, proizvesti rizling koji će ostaviti svoj trag, uzbudljiv, skladan, dugovječan i uvijek nepredvidiv i izraziti više nijansi tog jedinstvenog teritorija.
Devedeset pet posto vinogradarske površine posvećene rizlingu nalazi se u najvećim arborealnim područjima kao što su Ürziger Würzgarten, Wehlener Sonnenuhr,  Zeltinger Sonnenuhr, Graacher Himmelreich, Graacher Domprobst i Bernkasteler Lay.
Preostalih pet posto vinograda namijenjeno je Spätburgunderu (Pinot Noir) i Weißburgunderu (Pinot Blanc).
Markus Molitor je ušao u vinski posao s jakim osjećajem za uspjeh. Početi od nule prije 30 godina, korak po korak doista nije bilo lako ali najviši standard kvalitete postigao je uz savršenu kombinaciju svih članova svoga tima te velikom strašću i talentom.
U podrumu postiže nevjerojatnu ravnotežu kiseline i šećera. Svako njegovo vino ima totalni balans koji ne ostavlja slatki praskasti okus na jeziku i kao takav se razlikuje od većine vinara u Moselu. Svojevremeno je bio optuživan kako previše “podrumari” međutim dugovječnost njegovih vina je dokazala suprotno. On pažljivo čeka na apsolutnu kvalitativnu zrelost groždja i po tome dodjeljuje zvjedice bez obzira na nedostatak “yield-a” (količine). Nije čudo što je za Parkera kralj Mosela, iako je Mosel poseban i drugačiji od susjednih Njemačkih regija sjeveroistočno od Alsace-a.
Njegova vina treba čekati da sazriju u boci ali su većinom nevjerojatno dobra i pristupačna i kao mlada.
Svaki njegov riesling ima individualan karakter, zato, koji god riesling volite možete ga naći ovdje.
Piše: Manuela Maras