VELIKO POSTIGNUĆE ZA 10. ROĐENDAN Cromaris 7. u svijetu po proizvodnji orade i brancina

Cromaris koji posluje u sastavu Adris grupe, deset godina od osnutka, sedma je tvrtka u svijetu u uzgoju orade i brancina, a ujedno i najbrže rastuća te izrazito izvozno orijentirana tvrtka. Više od tri četvrtine proizvodnje plasira se u inozemstvo – Cromaris riba prisutna je na svim važnijim tržištima Europe, a glavno izvozno tržište je Italija. U razvoj ove vertikalno integrirane kompanije Adris je od osnutka 2009. do danas uložio milijardu kuna, rezultat čega je snažan rast svih poslovnih pokazatelja – prodaja je povećana gotovo deset puta uz brojne tehnološke i proizvodne inovacije. 

„U proteklom desetogodišnjem razdoblju Cromaris je prosječno rastao 22 posto godišnje. Rezultat je to strategije rasta i razvoja temeljene na vrhunskoj kvaliteti proizvoda uz najkraći mogući rok dostave od ulova do krajnjeg potrošača. Na inozemnim tržištima ostvarujemo 81 posto količinske prodaje i 83 posto prihoda od prodaje. Budući rast temelji se na snažnijoj prisutnosti na ključnim izvoznim tržištima poput Italije, Francuske i Njemačke. Nastavljaju se i ulaganja u marketing i razvoj branda uz proširenje kapaciteta u preradi i rastu udjela u prodaji diferenciranih proizvoda kao ključnih elemenata razlikovnosti u odnosu na konkurenciju. U narednom petogodišnjem razdoblju, investicije su vrijedne gotovo 400 milijuna kuna“, rekao je Goran Markulin, direktor Cromarisa.

Proizvodi visoke dodane vrijednosti, prije svega svježa očišćena i pakirana riba, fileti i odresci, ključni su element razlikovnosti u odnosu na konkurenciju. Udio prihoda od proizvoda dodatne vrijednosti trenutno iznosi 43 posto, s ciljem da u nešto više od godinu dana dostigne 50 posto prodaje. Poglavito se to odnosi na proizvode u novom – skin pakiranju.

Cromaris je u prvom polugodištu 2019. godine ostvario prodaju od 4.334 tone, što je za 16 posto više u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle godine. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 18 posto. Cromaris na inozemnim tržištima ostvaruje 81 posto prodanih količina i 83 posto prihoda od prodaje. Zabilježen je i rast prosječnih cijena od dva posto, što je dovelo do rasta prihoda od prodaje za 18 posto. Cromaris je u prvih šest mjeseci 2019. godine ostvario neto dobit iz redovnog poslovanja od 12,2 milijuna kuna, što je za 44 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim izvještajnim razdobljem. Prognoze za drugi dio godine ukazuju na zadržavanje trenda dvoznamenkastog rasta količinske prodaje i prihoda. U 2019. godini Cromaris će dostići razinu prodaje od gotovo 10.000 tona ekvivalenta svježe ribe ili WFE-a (engl. Whole Fish Equivalent).