SAJAM CARAVAN SALON U DÜSSELDORFU fantastičan uspjeh kampova Kvarnera

Dolaskom rujna i posezone, TZ Kvarnera nastavlja s predstavljanjima regije na turističkim sajmovima. Zadnjeg vikenda u kolovozu počeo je specijalizirani kamping sajam „Caravan Salon“ u Düsseldorfu u Njemačkoj. Ovaj sajam je, uz CMT koji se tradicionalno održava početkom godine u Stuttgartu, jedan od najvećih sajmova za karavan vozila te kamping industriju i turizam.


Prošle godine sajam u Düsseldorfu posjetilo je više od 250.000 posjetitelja iz 10-ak zemalja, a sva događanja, novitete i ponudu na sajmu je pratilo oko 1.500 novinara iz 29 zemalja. Uz njemačku publiku, sajam privlači i veliki broj internacionalnih posjetitelja i to zbog velikog broja proizvođača kampera iz više EU zemalja koji predstavljaju svoja nova vozila i ponudu – na 214.000 m 2 i 13 hala predstavlja se čak 600 izlagača.
Regija Kvarner se po drugi put predstavlja na ovom sajmu – organiziran je samostalni nastup na vlastitom štandu, ali na istoj površini gdje se nalaze i ostale hrvatske regije (Istra, Šibensko-kninska, Zadarska, Splitsko-dalmatinska i Lika) i to radi postizanja bolje promocije, upečatljivijeg nastupa ali i pružanja što cjelovitijih informacija o kamping i općoj ponudi budući da kamperi borave duže i obično planiraju putovanje po cijeloj hrvatskoj obali u kombinaciji s posjetom otocima.
Poznati po dobroj organiziranosti i pravovremenom planiranju, gosti iz Njemačke krajem ljeta pa do konca tekuće godine već kreću s  planiranjem i donošenjem odluke o destinaciji za svoj slijedeći godišnji odmor. O važnosti kampiranja kao vrsti putovanja govori i točno predviđanje ADAC-a, najvećeg njemačkog i europskog automobilskog kluba, o porastu interesa za kampiranjem u Hrvatskoj za čak 13 posto među gostima iz Njemačke. Regija Kvarner u ovom segmentu ima značajan ugled, tako je u prvih 8 mjeseci u kampovima s 5* ostvaren porast od 22 posto. Ako pogledamo proteklu 2018. godinu, kampovi su bili na drugom mjestu po vrsti smještajnih kapaciteta u kojima su boravili gosti na Kvarneru (3,7 milijuna ostvarenih noćenja).

Kamping segment također već dulje vrijeme prati trend – što veći broj zvjezdica, veća popunjenost. Kvarnerski kampovi kroz posljednjih nekoliko godina napravili su pozitivan iskorak u kvaliteti, a samim time povećan je promet i potrošnja gostiju. Istraživanja pokazuju kako današnji gosti koji kampiraju imaju visok stupanj obrazovanja i prihoda, ali to ih čini i zahtjevnijima te traže dodatne sadržaje u destinaciji te vrijednost za svoj novac. Uz to, kamperi su vrlo lojalni gosti, koji se po više puta vraćaju u istu destinaciju i isti kamp. Trendovi u Europi i svijetu nam govore kako gosti sve više žele boraviti u prirodi, ali uz zadržavanje visokog nivoa udobnosti koju nudi boravak u sve kvalitetnije opremljenim i sadržajnijim kampovima, istaknula je direktorica TZ Kvarnera dr.sc. Irene Peršić Živadinov.