6. FESTIVAL PRŠUTA U DRNIŠU trijumfirao Smjeli iz Dugopolja

U pet godina u proizvodnju pršuta uloženo 150 milijuna kuna: pametne investicije jer Hrvatska ne podmiruje ni 50 posto potreba za pršutom 

Na 6. Međunarodnom festivalu pršuta u Drnišu titulu šampiona odnio je pršut Smjeli iz Dugopolja.  Međunarodni festival pršuta na drniškoj Poljani tijekom dva dana okupio je zaljubljenike u gastronomiju Dalmatinske zagore i izlagače iz Hrvatske i regije.

„Iako trenutna proizvodnja pršuta ne podmiruje ni 50 posto potreba domaćeg tržišta, ohrabruje činjenica da se u posljednjih pet godina u nove pogone za proizvodnju pršuta s najnovijom tehnologijom investiralo preko 150 milijuna kuna,“ rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević u Drnišu

Kovačević ističe da je pršut i ključ turizma kakvome težimo, dodane vrijednosti i za goste s većom kupovnom moći. Naime, gosti traže autentičan doživljaj i upoznavanje načina života i tradicije kroz enogastro ponudu, a proizvodi sa zaštitom zemljopisnog podrijetla na tržištu mogu postići i dvostruko veću cijenu.

Hrvatska je inače na razini EU oznakom zemljopisnog podrijetla ili oznakom izvornosti zaštitila čak 21 tradicionalni autohtoni proizvod, a među njima i četiri hrvatska pršuta.  

„Vjerujemo da će proizvođači pršuta, posebno veliki, kroz sustav kooperacija kvalitetnije organizirati sirovinsku proizvodnju i da ćemo u budućnosti potrebe naše industrije podmirivati iz vlastitoga svinjogojskog uzgoja. Dobra sirovina je uz standardnu tehnologiju proizvodnje ključni preduvjet za vrhunsku kvalitetu pršuta,“ naglasio je Kovačević.