MANDRAĆ 2019 u slikovitom i pitoreskom vološćanskom mandraću

MANDRAĆ/MANDRACCHIO 2019.

VOLOSKO, OPATIJA

24 – 25/ 08 / 2019

 

Međunarodni likovni natječaj „Mandrać 2019.“ održat će se 24. i 25. kolovoza 2019. godine u slikovitom i pitoresknom vološćanskom mandraću i luci. Ove godine prisjećamo se uglednih svjetskih imena i obilježavamo 140. godinu rođenja fizičara Alberta Einstena, 120. godinu rođenja rusko-američkog književnika Vladimira Nabokova i 160. godišnjicu smrti bana Josipa Jelačića. I spomenuta imena upisana su u knjigu gostiju koji su posjetili Opatiju, budući da je grad bio omiljena turistička destinacija i inspiracija za brojne umjetnike. Opatija je u svojoj dugoj turističkoj povijesti ugostila brojne poznate osobe, pa se nadamo da će njihovi životi nadahnuti nova umjetnički djela te dodatno oplemeniti i obogatiti ovogodišnji Mandrać.

Ocjenjivački sud posebnu pažnju voditi će prilikom ocjenjivanja onih djela koja će biti inspirirana njima.

 

PROGRAM OVOGODIŠNJEG MANDRAĆA

 

  1. kolovoz, subota – Mali Mandrać, od 9,00 sati

Tradicionalna međunarodna manifestacija “Mandrać – Mandracchio 2019.” započinje održavanjem Malog Mandraća, namijenjenog uzrastu do 15 godina i odvija se na već poznatim stepenicama i ulicama Voloskog, vološćanskom mandraću i luci. Kao i svake godine prijave traju od 9,00 sati ujutro, gdje će svi registrirani sudionici dobiti podloge od Organizatora na Prijemnom/Info pultu „Mandrać 2019.“. Pribor za crtanje djeca donose sama, prema svom odabiru. Proglašenje pobjednika predviđeno je u 13,00 sati, nakon čega slijede mnogobrojne nagrade te slatki i slani pokloni. I ove godine, dok čekaju proglašenje pobjednika, za djecu smo pripremili slatka iznenađenja iz poznate slastičarnice KaoKakao.

 

  1. kolovoza, subota – nastup DJ Sasha Agram na terasi hotela „Continental“, 18,30 sati

U sklopu međunarodnog slikarskog natječaja Mandrać 2019. u goste nam dolazi proslavljeni zagrebački DJ Sasha Agram, koji posljednjih 20 godina živi u Brazilu. Uoči nastupa na Mandraću 2019., Saša Buterin zagrijava se noć prije, 24. kolovoza u subotu na terasi hotela “Continental” u Opatiji, a posjetitelje očekuju  izazovni ritmovi balearic beatsa. Program započinje u 18,30 sati.
Zagrebački DJ Saša Buterin, umjetničkog imena Sasha Agram, u Brazilu već godinama uživa status zvijezde. Južnoamerički noćni klubovi, koje posjećuju njihova najpoznatija lica, njegovim imenom svojim posjetiteljima garantiraju odličnu zabavu, a sam je Saša također rado viđen gost na najluksuznijim brazilskim zabavama.

 

  1. kolovoza, subota – izložba Mauro Stipanov, 20,00 sati

Ugledni suvremeni hrvatski likovni umjetnik Mauro Stipanov predstavlja se na ovogodišnjem Mandraću 2019. sa samostalnom izložbom koja se otvara u Galeriji Gal, Andrije Štangera 42 u Voloskom s početkom u 20,00 sati.

 

  1. kolovoza, subota – izložba „Pobjednici Mandraća 2017.“, 20,00 sati

U sklopu ovogodišnjeg Mandraća 2019. u Galeriji – Atelijeru Žana Boyd u Voloskom, ulica Andrije Štangera 41, otvara se izložba – “Pobjednici Mandraća 2017”, u 20,00 sati.
Pobjednici Mandraća te godine bili su –

Georgette Yvette Ponte

Snježana Boyd Žana

Nikica Karas.

Izložbu možete pogledati sve do 15. rujna, a radno vrijeme Galerije je od ponedjeljka do subote od 11,00-13,00 sati te od 19,00-22,00 sata.

 

  1. kolovoza, nedjelja – Međunarodno slikarsko natjecanje „Mandrać 2019.“, od 9,00 sati ujutro

Međunarodno natjecanje slikara Mandrać već desetljećima predstavlja ono najvrijednije u umjetnosti – sam čin kreacije, ostvaren pred očima posjetitelja i kolega umjetnika. Radi se o „ex tempore“ slikarskom natjecanju, u kojemu umjetnička djela nastaju „na licu mjesta“ i koji zbog toga svake godine vrvi brojnim umjetnicima i odiše atmosferom kreativnosti, a najbolji radovi ostvaruju vrijedne nagrade.

 

PROGRAM

 

Od 9,00 do 12,00 sati – prijave autora u četiri kategorije; studentsku, fotografsku, opću i profesionalnu. Bitno je napomenuti da je za prijavu u profesionalnu skupinu potrebno sa sobom donijeti kopiju diplome te kopiju potvrde članstva u umjetničkoj udruzi.

Od 13.00 sati – Autori koji stvaraju na licu mjesta dužni su izložiti svoje radove s oznakama na prostoru lukobrana Volosko na procjenu Ocjenjivačkom sudu. Izloženi radovi konkuriraju za službene nagrade „Mandrać 2019.“. Nagrade nisu otkupne te umjetnik zadržava svoj nagrađeni rad.

 

U 19.00 sati – SVEČANA DODJELA NAGRADA na Mandraću 2019.

Od 20,00 sati – Finale ovogodišnjeg „Mandraća 2019.“ očekuje nas uz nastup DJ Sashe Agrama u Voloskom. Podsjetimo, proslavljeni zagrebački DJ posljednjih 20 godina živi u Brazilu a u Opatiji nastupa večer prije na terasi hotela „Continental“. Uz njegov prepoznatljiv glazbeni stil očekuje nas zabava i druženje do dugo u noć svih sudionika ovogodišnje manifestacije. Nadamo se da će i posjetitelji uživati uz ritmove balearic beatsa!

 

U slučaju kiše u nedjelju, 25. kolovoza, manifestacija se premješta u dom Liburnija na Voloskom.

 

 

Ovogodišnji međunarodni ocjenjivački sud čine Tina Teufel iz Austrije, Irena Dlaka iz Malog Lošinja i Claudio Frank iz Hrvatske.

Tina Teufel je povjesničarka umjetnosti koja živi i radi u Salzburgu u Austriji. Zaposlena je kao kustosica suvremene umjetnosti u “Museum der ModerneSalzburg” gdje je realizirala mnoge samostalne izložbe, surađivala na raznim tematskim projektima, a na umjetničkim natjecanjima sudjelovala je kao članica žirija.

Irena Dlaka, povjesničarka umjetnosti i viša kustosica s dugogodišnjim iskustvom u organizaciji izložbi, likovnih događanja i radionica. Kao kustosica Lošinjskog muzeja od 2001. do 2013. pripremila čitav niz monografskih likovnih izložbi hrvatskih i inozemnih umjetnika. Idejni je začetnik lošinjskog koncepta Noći muzeja („Izložba za jednu noć“) i godišnje izložbe Foto kluba Lošinj („Fiat lux“). Posljednjih godina se intenzivno bavi komuniciranjem baštine u turizmu.

Claudio Frank, akademski slikar, sa stalnim prebivalištem u Volosku jedan je od osnivača tradicionalne manifestacije Mandrać i predsjednik međunarodnog ocjenjivačkog suda. Poznat je po ekspresivnim, snažnim gestualnim potezima, živog kolorita, čistih jarkih boja. Motivi njegovih radova su vedute i pejzaži primorskog ambijenta.

Međunarodni ocjenjivački sud dodijelit će sljedeće službene nagrade:

Za opću skupinu: Prva nagrada 3.000,00 kuna

Druga nagrada 1.000,00 kuna

Posebno priznanje

Priznanje

 

Za profesionalnu skupinu: Prva nagrada 6.000,00 kuna

Druga nagrada 3.000,00 kuna

Posebno priznanje

Za fotografiju: Prva nagrada 2.000,00 kuna

Posebno priznanje

Za studentski rad: Prva nagrada 1.000,00 kuna

Posebno priznanje

 

 

Za sve dodatne informacije pratite našu Facebook stranicu – Hrvatski muzej turizma/Croatian Museum of Tourism te našu Internet stranicu – www.hrmt.hr