VELIKA VEČER OBITELJI IPŠA predstavljena “bijela svetica”: Santa Elena White edition

Nakon mise u crkvici sv. Jelene na istoimenoj lokaciji između Ipši i Oprtlja, i to na dan posvećen toj skromnoj i poniznoj svetici,  u jednom od najviših vinograda u Istri, na radost probrane vinske ekipe koja se našla na svečanosti, svijetlo dana, radosno se zavrtjevši u čaši, ugledala je – Santa Elena – white edition! Najnovije ostvarenje vinskog podruma obitelji Ipša,  jedne od ponajboljih kad je riječ o istarskim vinarima najnovije generacije, ide u red pravih rariteta. Zbog nekoliko razloga. Ponajprije, kao i u slučaju do sada poznate crne Sante Elene, kupaže refoška i merlota, riječ je o grožđu koje dozrijeva u idealno položenom vinogradu čija je nadmorska visina 420 metara!

Da, bilo je riskantno krenuti u sadnju  vinograda na takvoj, vjetrovima izloženoj poziciji, no Klaudija Ipšu su u tome hrabrili istinski, veliki vinski znalci – susjed s “druge strane brda” Giorgio Clai i osebujni slovenski vinar i enolog Matjaž Lemut.  Rezultat je bilo odlično vino koje se odmah našlo na vinskim kartama najboljih hrvatskih restorana, pa tako i “prvog HR  Michelina”, rovinjskog gastro hrama Monte.

Sada, na red je došla bijela verzija Santa Elene. Vino je to, orange dakako, kojim dominiraju najbolji grozdovi malvazije iz berbe 2017. Nakon sivog pinota – do sada možda i najdefiniranijeg Ipšinog maceriranog vina – i Santa Elena je odmah dobila hvalospjeve od strane recentnih znalaca. Jako se dopala i Emilu Perdecu koji svakako ide u red najboljih poznavatelja istarskih vina, ali i svima koji su, nakon mise u crkvici sv. Jelene, u tom unikatnom vinogradu ostali na prigodnoj večeri.

Ono što je sasvim sigurno “mana” bijele edicije Santa Elene – njezina je količina. Ukupno je nakon procesa maceracije i dozrijevanja napunjeno  600 boca. Od kojih je nemali dio “otišao” iste večeri kad je predstavljena. Za dalje – raritetno vino čekat će jednake takve prigode, pa kome se posreći. U svakom slučaju velika večer obitelji Ipša koja baštini mnoge karakteristike sv. Jelene: dobrota, poniznost i osjećaj za zajednicu u kojoj živi – uostalom, nabavkom zvona i sami su sudjelovali u obnovi crkvice sv. Jelene i tako na simbolički način posebnim učinili kako vinograd, tako i sve što iz njega izađe.