ISTARSKA TRADICIJA ŽIVI i mi živimo za tradiciju

Na izložbi tradicionalnih kolača, na 23. po redu manifestaciji Slatka Istra u Vižinadi, stručni žiri je odlučio da su najfinije fritule nastale u kuhinji Leticije Šestan iz Berama, Dušanka Kleva iz Brda svima je pokazala kako se rade najbolje kroštule, a Vanda Paladin iz Višnjana, po odluci žirija, vodeća je majstorica u spravljanju pince. Također, najbolja povetica zamirisala je u kuhinji Ane Radešić iz Krasice, kako se radi pravi pandešpanj pokazala je Zdenka Jakus iz Žminja, Nevija Gardoš iz Krasice prva je majstorica bucolaja, Irena Bernobić-Šimonović iz Vižinade najbolja je u spravljanju paština, a najslađe cukerančiće rade ruke Vere Mešinović iz Pazina.

Najbolje majstorice iz cijele Istre tako su s ponosom primile svoja priznanja koja su, osim za kvalitetu kolača, zapravo i priznanja za očuvanje tradicije i običaja koji se godinama njeguju u domaćinstvima Istarskog poluotoka.

Budući da su svi kolači bili mirisni, slasni i napravljeni po pravoj starinskoj recepturi, nije bilo nimalo lako izdvojiti najbolje koje su vrijednim rukama spravile 123 domaćice iz cijele Istre. Žiri u sastavu Sandra Živolić, prof. kuharstva i slastičarstva u SŠ Eugen Kumičić Rovinj, Franjo Milotić, prof. Kuharstva u SŠ Eugen Kumičić Rovinj, Davor Šišović, novinar Glasa Istre, Klaudija Pilato, iz pekare Concettino te Davor Ban, prof.  uTUŠ Anton Štifanić Poreč i voditelj projekta Slatka zemljo, Istro mila, kušali su brojne fritule, kroštule, cukerančiće, paštine, pandešpanje, pince, breskvice, bucolaje i povetice, kolače koji simboliziraju ovdašnju povijest i nekadašnji život radišnih obitelji. Onima kojima je žiri dodijelio priznanja za najbolje slastice, to je svakako poticaj da i u narednim godinama obilježavanja Slatke Istre pokažu svoje umijeće te da ga prenose na mlađe generacije, kako nikada ne bi bilo zaboravljeno.

Vižinada je sinoć bila prepuna ljudi koji su uživali u ovoj nadaleko poznatoj manifestaciji posvećenoj istarskoj tradiciji, a u bogatom programu svatko je za sebe našao ponešto. Program je započeo radionicom za djecu Ex tempore – Slatka Istra, a oni malo veći na svoje su došli na kulinarskoj radionici gdje su saznali sve slastičarske tajne izrade bucolaja. Lovačka udruga „Fazan“ Kaštelir-Vižinada organizirala je gađanje glinenih golubova, a odigrana je i nogometna utakmica. Sve o nematerijalnoj kulturi Istre moglo se saznati na stručnom predavanju koje je u kući Maraston održala Ivona Orlić.

Uz ova brojna događanja posvećena očuvanju tradicije, svi su guštali u degustaciji fantastičnih vina lokalnih vinara s područja Vižinade, ali i u maslinovim uljima i ostalim domaćim proizvodima. Raspoloženje je bilo odlično, a ulice Vižinade rasplesale su se najprije uz Brass Band Zajednice Talijana Vižinada s gostima puhačkog orkestra glazbenog društva Špinčići iz Kastva, a kasnije, navečer, uz svima poznatu i popularnu Klapu Iskon i Taru&T band, bivšu pjevačicu grupe Karma.

A za dodanu vrijednost ovog događanja tu je, kao i prethodnih godina, bila humanitarna nota. Prodajom izloženih kolača sakupljeno je 6300 kuna te sav novac ide za kupnju radnih bilježnica učenicima PŠ Vižinada.

Fešta se nastavlja u Vižinadi i danas, 15. kolovoza proslavom tradicionalne pučke fešte Svete Marije Vele, uz sjajnu Danijelu Martinović i Farabuti band!

Ponosni smo i neopisivo sretni što je 23. Slatka Istra, najslađi dan u godini, obilježena kao još jedan događaj za pamćenje, i to nam je dodatna motivacija da ovo hvalevrijedno događanje posvećeno ljepoti istarskih običaja organiziramo i u narednim godinama. Jer istarska tradicija živi, i mi živimo za tradiciju!

 

Fotografija: Dejan Hren