TENUTA DELLE TERRE NERE – Etna Prephilloxera

To što su danas prepoznatljivost i vrijednost Etna vina dobivenih iz najboljih vinograda koji se nalaze na sjevernom dijelu vulkana moramo u jednom dijelu zahvaliti Marcu de Grazii i njegovoj predanosti da stvara najbolja vina iz tog teritorija.
Američki talijan koji je u Berkleyu diplomirao komparativnu literaturu prvi je put stigao u Randazzo devedesetih godina nakon dugogodišnjeg iskustva kao izvoznik i savjetnik za skupocjena vina.
Uvidjevši kakva vina Nerello može dati u različitim povijesnim pod-područjima, zvanim contrade odlučio je ostati na Etni i kroz godine otkrivati višestruki identitet ove zemlje koju s pravom danas naziva “burgundia mediteranea”.
Izuzetno mjesto gdje je priroda stroga i žestoka.
Marco de Grazia danas posjeduje tridesetak hektara imanja od čega je trenutno oko 27 zasađeno vinovom lozom i podijeljeno u deset različitih parcela.Osim malog vinograda nedavno zasađenog ima i onih koji variraju izmedju 50,100 i 140 godina.
Od 2002. godine pa sve do danas njegova vina klasificirana kao Rossi,Bianchi i Rosati,u nekim slučajevima vinificirani isključivo biljkama prefiloksere koja poput nekolicine drugih pokazuju pravu suštinu Etne naglašavajući najbolje osobnosti terora koji daje najveći talijanski vulkan od velike su važnosti za zemlju poput Italije.
Kao i uvijek na kraju priče ostaje osjećaj da smo upravo odškrinuli vrata stvarnosti koju tek treba otkriti.
Piše: Manuela Maras