INKIOSTRO PARMA – jedinstvena priča okusa i tekstura

Od pizzerije “poslije plesa” do Inkiostra s Terryjem Giacomellom..
Svoju ljubav prema tradicionalnom ugostiteljstvu obitelj Poli njeguje kroz četiri generacije a nedavno su pod vodstvom nasljednice Francesce obilježili 50 godina uspješnog rada..
Danas možemo reći da je Inkiostro najbolji paradoks talijanskog ugostiteljstva u kojem se jedna od najnevjerojatnijih i najzanimljivijih kuhinja na nacionalnoj sceni ocrtava kroz klasičnu svijest simbola ljubavi prema tradiciji..
Velika je to zasluga i Terrya Giacomelia, friulanskog kuhara na pragu pedesete koji je svoj život proveo u najinovativnijim i najbriljantnijim kuhinjama svih vremena..
Inovativna kuhinja koja savršeno kombinira kreativnost i okuse..
Budući da je imao “gospodare” vrlo različitih kultura i ideja poput Ferran Adria, Andoni Luis Aduriza, René Redzepia i Michel Brasa gdje je proveo pune četiri godine, Marc Veyrata i velikog Alexa Atalu,to ga je dovelo do sposobnosti da varira između beskonačnih različitih tehnika koje danas dobro iskorištava zajedno sa teroirom regije u kojoj je pronašao “azil”..
Teško je zamisliti da se na putu u pomalo anonimnom dijelu Parme susreće restoran poput Inkiostra, jedne od rijetkih Michelinovih zvijezdica na ovom području u prostoru hiper-moderne crne kocke koja se ističe na ulicama punim niskih kuća.
Baš radi te činjenice moramo spomenuti 2013 g. kao “prekretnicu” kada je Inkiostru dodjeljena Michellin zvjezdica koju i danas njeguju i kada ozbiljno počinju istraživati okuse i teksture svih strana svijeta pokušavajući zaintrigirati nepca svojih gostiju.
Zato ako vas put odvede u Parmu svakako vrijedi rezervirati svoje mjesto i pustiti da vas očara ugodna i prijatna atmosfera gdje Terry Giacomello i njegov tim stvaraju jedinstvenu priču za vas.
Piše: Manuela Maras