SVJETSKA IZLOŽBA DUBAI EXPO 2020 Hrvatska – zemlja koja inspirira velike umove

 

Hrvatska se  predstavlja kao zemlja inovativnih projekata, ideja, izuma i kreativnih pojedinaca svjetske prepoznatljivosti

Prema odluci Nacionalnog odbora RH za Svjetsku izložbu EXPO 2020 Dubai izabrana je Zajednica ponuditelja REAL GRUPA iz RH za izradu idejnog rješenja projekta s kojim će se Hrvatska predstaviti na najvećoj svjetskoj gospodarskoj pozornici i najposjećenijoj izložbi EXPO u Dubaiju od 20. listopada 2020. godine do 10. travnja 2021. godine. Na drugom mjestu prema broju glasova je Zajednica ponuditelja STUDIO PUTINJA, a na trećem mjestu Zajednica ponuditelja RANDIĆ I SURADNICI. 

Natječaj je, uz izradu idejnog rješenja, uključivao i njegovu implementaciju, održavanje i deinstalaciju. Hrvatska će se na izložbi EXPO Dubai 2020 koji će na jednom mjestu okupiti po prvi put sve svjetske zemlje te na kojem se očekuje preko 25 milijuna posjetitelja, predstaviti kao „Zemlja koja inspirira velike umove – inspiring great minds“, a hrvatski paviljon će s vanjske strane biti inspiriran prepoznatljivim crvenim kvadratima dok će unutrašnjost krasiti multimedijalni prikazi hrvatske prirodne i kulturne baštine uz pomoć hrvatskih izumitelja, umjetnika te drugih utjecajnijih ličnosti. Kroz predstavljanje najboljih domaćih inovativnih projekata, ideja, izuma i kreativnih pojedinaca, sudjelovanje na EXPO-u pozitivno će utjecati na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.  

Nastup Hrvatske na EXPO-u 2020 kao najvećem globalnom, nekomercijalnom događaju od velikog gospodarskog i kulturnog značaja pruža mogućnost pristupa tržištima Afrike, Azije, Europe, Amerike, odnosno pristup tržištima sa ukupno 3,2 milijarde potrošača. Hrvatska Vlada  prepoznala je potencijal i važnost svjetske izložbe EXPO te jednoglasno dala zeleno svjetlo za sudjelovanjem Hrvatske na predstojećoj izložbi. Tema EXPO-a 2020 je „POVEZIVANJE UMOVA, STVARANJE BUDUĆNOSTI“ (Connecting Minds, Creating the Future), a paviljon za hrvatsko predstavljanje nalazit će se unutar tematskog parka „Mobilnost“ dok će tema hrvatskog paviljona biti „Mobilnost uma“ (Mobility of the Mind). Kroz ovu temu Hrvatska će se moći predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja, izuma i kreativnih pojedinaca koji su zbog želje za izazovima i otvorenosti prema novome, ponekad uz malo resursa, postigli svjetsku prepoznatljivost. 

Ministarstvo turizma zaduženo je od strane Vlade RH kao koordinacijsko tijelo za pripremu sudjelovanja Hrvatske na EXPO-u, a u tu svrhu osnovan je i Nacionalni odbor RH za Svjetsku izložbu EXPO 2020 Dubai u koji su izabrani predstavnici Ureda Predsjednika Vlade RH, predstavnici 11 ministarstava – Ministarstva financija, gospodarstva, poduzetništva i obrta, kulture, poljoprivrede, regionalnog razvoja i fondova Europske unije, vanjskih i europskih poslova, zaštite okoliša i energetike, mora, prometa i infrastrukture, znanosti i obrazovanja, turizma, graditeljstva i prostornog uređenja, Grada Zagreba, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore te Hrvatske udruge poslodavaca.

EXPO 2020 Dubai ima za cilj stvaranje nezaboravnih iskustava koja će zadiviti, educirati i inspirirati posjetitelje svih dobnih skupina. Područje pored Dubaija gdje će se održati svjetska izložba projektirano je kao mjesto za predstavljanje i susret sudionika, svjetskih lidera, inovatora i političara iz cijelog svijeta u cilju povezivanja i razmjene ideja te najboljih praksi uz iniciranje kreativnog dijaloga za stvaranje nove generacije inovacija.