PDV NA USLUGU HRANE I PIĆA 13 POSTO od prvog dana 2020. godine

 

Ankete pokazuju da 30-ak posto turista u Hrvatsku dolazi zbog gastronomije, sa smanjenim PDV-om nije isključeno da se Hrvatska  sljedećih  godina pretvori u novu Baskiju, i to s boljim geografskim položajem

 

Odlukom Vlade PDV na uslugu hrane i pića konačno će se skoro pa prepoloviti, umjesto sadašnjih 25 posto, od 1. siječnja  2020. godine iznosit će – 13 posto! Više nije riječ  prijedlogu koji je permanentno poticao Gari Cappelli, ministar turizma nego o odluci koju je potvrdila čitava Vlada. Ono što je činjenica, nitko se ne može oteti utisku da je do smanjenja došlo zbog nešto slabijih brojki u ovogodišnjoj turističkoj sezoni, odnosno od straha da će se nešto još gore dogoditi iduće godine. Ovako, rasterećenje koje će osjetiti ugostitelji ili će se preslikati na bolje plaće zaposlenika ili na niže cijene usluga i pića.

Kako god da bilo, s obzirom na evidentni kavlitativni iskorak hrvatskog ugostiteljstva, bolje rečeno gastro scene jer se stotinjak restorana nalazi u nekom od najcjenjenijih europskih i svjetskih gastro viodiča – Michelin, JRE, … – nije isključeno da će velik broj restorana doživjeti značajniji napredak. Kao k tome ankete pokazuju da 30-ak posto turista u Hrvatsku dolazi upravo zbog gastronomije, moguće je da se Hrvatska u sljedećih nekoliko godina pretvori u novu Baskiju, u ovom slučaju i na puno boljem i lakše dostupnijem položaju. U svakom slučaju, ministre Cappelli – konačno i bravo za upornost.