NOVA VINSKA ETIKETA nakon Francuske i Hrvatska je dobila svoj Buzet

Buzet je jedno od poznatijih francuskih vina koje dolazi iz šire Bordeaux regije. Regija Buzet se nalazi vrlo blizu Bordeauxa, pedesetak kilometara prema jugoistoku, uz obale rijeke Garonne. Najznačajnije se količine odnose na klasičnu kupažu tog kraja, crno vino u kojem se nalaze merlot te caberneti sauvignon i frank. Ovaj naš, hrvatski, istarski Buzet je također poznat kao vinorodni kraj no sve do danas nije imao vino  pod svojim nazivom – Buzet. Tu je nelogičnost ispravio Robert Marušić, vlasnik Stare oštarije u  Buzetu, ali i osoba koja je niz godina radila kao glazbeni manager brojnim hrvatskim zabavnoglazbenim zvijezdama.

Domaći Buzet je  u bijeloj varijanti malvazija, svježa iz 2018. godine, dok je crni teran u drvenoj bačvi dozrijevao od 2017. godine. Količine su skromne, 511 boca malvazije, 445 boca terana no kako ističe Marušić to je tek početak brendiranja koji će općepoznatim tarufima i maslinovom ulju dodati i – vino originalnog naziva Buzet.

Dodajmo još da je za sadržaj zaslužna vinarija Adriana Černke iz Medveja, simpatičnog sela smještenog ispod Vrha, nedaleko jezera Butoniga, u koji dolaze brojne nagrade – uz Černeku tu je i Dario Sirotić – s najznačajnijih hrvatskih vinskih smotri.i