NOEL SAN CANZIAN – BUJE moderno, odvažno i iskreno, ma apsolutno sjajno!

Nika Serdar. Mlada zagrebačka arhitektica nagrađivanog arhitektonskog studija SB projektiranje koji i potpisuje ovaj projekt, kojoj je velika strast i unutarnji dizajn temperamentno nas je vodila jednim od najzanimljivjih novih istarskih hotela… Zapravo kako definirati ono što je  svih prethodnih mjeseci zagrebački Noel stvarao u San Canzianu, mjestašcu nadomak Buja? Možda ipak najlakše kao najintrigantniji hrvatski mali hotel s pripadajućim, nevelikim  restoranom od 30 ili ljeti nešto više stolaca. Ili da se dovedemo u realne okvire: Boris Ružić koji potpisuje dizajn hotela i Nika Serdar je zajedno sa svojim timom imala zadatak da prvi korak koji je na tom mjestu bio već  učinjen napravi apsolutno – posebnim. Riječ je bila o ugodnom smještaju klasične kamene arhitekture koja je uvijek slijedila Istru, ali se u jednoj nemaloj mjeri dodvoravala i Toscani.

Sada, svega nekoliko dana prije “soft” otvaranja i 1. kolovoza kad ovaj objekt istinski počinje s radom imamo jedno pravo malo remek djelo ne samo arhitekture, nego i njezin pejzažne inačice te posebno unutarnjeg interijera koji je na sjajan način spojio težačku Istru s modernim vremenima. Ovaj sjajni tim znalaca nije glumio Toscanu nego su napravili sjajnu priču o primijenjenoj industrijskoj arhitekturi u simbiozi s istarskom seoskom pričom. Polirani beton. Ograda na kojoj se jasno vide mjesta varenja. Jednostavna, pomalo čak i arhaična rasvjetna tijela. I posebna legura željeza koja nakon prve oksidacije više nema takve manifestacije. Nego se baš takva, ruzinava idealno stapa s istarskom zemljom. Nema onih hinjenih zidića od kamena skupljenog s raznih istarskih ruševina, ne prava ruzina koja kao da je izrasla iz istarske zemlje. Ma sjajno, ma odvažno, ma apsolutno iskreno!

 

Gužva. Mješavina jezika. Užurbanost, sancanzijanski Noel se uskoro otvara. Chef  Daniel Tschachler podešava sve zapovijedne linije. Njegovo bogato globalno iskustvo, jer je radio u  restoranima okrunjenim Michelinovim zvjezdicama, sad je na velikoj kušnji. Restoran se otvara usred najvažnijeg dijela sezone i potreban će mu biti “blietzkireg” ne bi li se hitro uselio u srca gastronomada.

U svakom slučaju ne samo lijepo nego i dizajnerski hrabro. moderno, apsolutno na tragu onog što  nam nudi  i stalni postav muzeja Gugenheim u Bilbaou. A znamo što je nakon metala u tom karizmatičnom muzeju uslijedilo i s baskijskom gastronomijom. Ponovilo se i u Bujama. Zahvaljujući Borisu Ružiću, Niki Serdar, kao i majstorima od ića – Daniel Tschachler – i pića za što će biti zadužen ponajbolji hrvatski sommellier Filip Savić.  S nestrpljenjem očkeujemo novi iskorak Noela.