10. INTERNATIONALER BIOWEINPREIS svečanost enološke biodinamičke “religije”

Što je sve donio festival na kojem je Bastijančićeva vinarija Lunika s Makiništom došla do 95 bodova

 

Internationaler Bioweinwpreis – najznačajniji festival organskih, biodinamičkih vina koji je po deseti put organizirala tvrtka Wino System AG iz Frasdorfa, gradića smještenog između Rosenheima i Salzburga, sasvim blizu jezera Chiemsee – definirao je i ovogodišnje laureate. Nama je naravno nadraže da je vinarija Lunika Danijela Bastijančića iz Brajkovića nedaleko Kanfanara dosegnula s Makiništom, sivim pinotom velikih 95 bodova i za svega nekoliko nijansi nije ušla u najprestižniji “top gold” razred u koji ulaze vina od 96 do 100 bodova, ili u ovogodišnje  nadmetanju – manje od sedam posoto na natječaj prihvaćenih vina. U tom jednom potpuno drugačijem svijetu vina, zapravo u svojevrsnoj “poljoprivrednoj religiji”, koji je najprije sramežljivo pokrenut u krugu germanskih država, kao i onih dijelova Italije, Mađarske ili Slovenije koji im gravitiraju, “biowine” pokret se proširio po čitavom svijetu. Prvi je Biowine imao manje od 300 uzoraka vina iz deset država, da bi jubilarni 10. donio njih tisuću iz 28 država,  sa svih kontinenta jer je čast Sjeverne Amerike. spasila Kanada sa sedam vina.

Na žalost, iz Hrvatske je došao samo Bastijančić i to s dva vina, uz slavljenika Makiništu, s 88 bodova i srebrom okitila se malvazija Prima Volta.

Ove godine “Top gold” dobilo je 68 vina podijeljenih u pet kategorija – crna, bijela, rose, pjenušava i desertna. Po jedno crno i bijelo vino dobili su po – 99 bodova. Crni Pinot iz Švicarske, vinarija Niro Weingut te višestruko zaštićeni Vidiano s grčke Krete vinara Domainea Zacharioudakisa čiji vinogradi, iako na najjužnijim točkama Europe, nerijetko završavaju – pod snijegom. Najveći napredak ostvarila je Italija iz koje dolazi 196 vina i to iz skoro svih njezinih regija. Napredak ostvaruje i Kina s 19 uzoraka kao i Turska koja je dosegnula  njih 13.

Svečana dodjela nagrada i priznanja zakazana je za 26. srpnja na salonu “Vino Alpi 2019” Organic Wine Festival u Klagenfurtu. Što baš i nije daleko, automobilom nekih tri sata…