STIGLO NAM JE LJETO provedimo ga s orošenom čašom rosea

Kako obilježiti prvi dan ljeta? S čašom dobro ohlađenog, orošenog rosea, naravno – kako drugačije! Nakon boravka na plaži, kupanja i sunčanja, tuširanja i sređivanja za večernji izlazak, konačno – terasa, pogled na more, zalazak sunca. I čaša rosea! Ima li većeg hedonizma u tople ljetne večeri? Teško. Jer ako ste mislili na “ono”, da ali “to” dolazi  tek – nakon rosea!

Rose je prešao put od osporavanja, guranja u drugi plan, ismijavanja, definiranjem u kategoriju vina za neznalice: kad ne znaš što bi uz koje jelo povezivao, naručiš – nešto između. Rose. Ono što mu ide u korist zadnjih godina je trend konzumiranja laganih, voćnih, “ljetnih” vina. I na našim je prostorima kroz WOW pokret i Pink day doživio snažnu pozitivnu promociju tako da danas više nije neprilično vidjeti ni muškarce koji piju – rose.

Izbor je fenomenalan. Na međunarodnom, ali i na hrvatskom tržištu. Rose nastaje od crnih sorti, ali može ga se proizvoditi i na način kako se to čini s bijelim vinima, ili, uz kraću maceraciju, i s crnima. Nema regije koja nema niz dobrih rosea. Iz jednostavnog razloga – i njih proizvode najbolji vinari. U Istri je njih velik broj, od Agrolagune, Tomaza, Veralde, … pa sve do mlađih naraštaja kao što su to Cuj ili vinarija Fiore čiji je glavni enolog sin vlasnika Fiorenca, Andrea Paulić. On je pak svoju završnu znanstvenu glazuru stekao na studiju u Udinama tako da je jasno kako prenosi jako dobra taijanska iskustva u proizvodnji vina, pa tako i rosea, i na hrvatske prostore.

Sjajna su i slavonska rose vina, Galić je među najboljima, dok je rose i jedan od tradicionalnih zaštitnih znakova vina s područja Ravnih kotara, Benkovca. Naravno, jako su dobri i rosei od sorte plavac mali  kojim obiluje srednja Dalmacija.

 

Ugoda ljetnih večeri. I rose, ohlađen do rošenja boce li čaše. Neka nam bude toplo, lijepo i ružičasto ljeto!