VRTOGLAVE CIJENE FRANCUSKIH VINOGRADA hektar u Burgundiji 110 milijuna kuna!

U Hrvatskoj gdje zemlja predstavlja muku, a ne izvor blagostanja, potpuno nerealno zvuči podatak iz Francuske gdje jedan hektar zemlje na kojoj se nalaze vinogradi iz kojih se dobivaju najskuplja vina Burgundije ima cijenu od 14,5 milijuna eura ili 110 milijuna kuna!  Ta je cijena unazad manje od deset godina udvostručena što je ujedno odgovor na isplativost investicije.

Prosječna cijena hektara u Burgundiji je inače znatno niža te iznosi oko 20 milijuna kuna po hektaru. Cijene i dalje rastu, ovisno o poziciji povrat uloženog, ako se uopće može doći u situaciju da netko nudi vinograde na prodaju, je oko deset godina.

Slijedi naravno Bordeaux, točnije područja Pomerol, Pauillac, St. Emilion gdje se cijena po hektaru kreće od 2,5 do 3,6 milijuna eura, 19 do 27 milijuna kuna, da bi Champagne zatvorio listu najskupljih vinogradnih hektara s cijenom od 1,8 milijuna eura što je nešto manje od 14 milijuna kuna po hektaru. U turističkom smislu inače iznimno privlačna pa i skupa Cote d’Azur i Provansa imaju znatno niže cijene tako da se na tim pozicijama hektar vinograda može kupiti veća za – milijun kuna, 100 eura po “kvadratu”. Podatak o tome koliko se s hektara može dobiti vina jako varira, od sorte do sorte, ali uzmimo da je to prosječno negdje oko 5 tisuća buteljki – cijena da bi se najskuplji hektar u Burgunidiji odmah isplatio morala bi iznositi – 4 tisuće eura! Ide li se na povrat od deset godina – 400 eura! Koliko god bila najpovoljnija, Provansa najbrže vraća uloženo – ako je buteljka deset eura, povrat se ostvaruje za – dvije godine. I na kraju, znamo li cijene hrvatskih vina, stvarno nije jasno zbog čega je, prema službenom registru, u Hrvatskoj samo 20 tisuća hektara zemlje pod vinogradima. Kako se i kod nas taj posao razvija, ulaganje u zemlju pogodnu za podizanje vinograda i u Hrvatskoj ide u red najboljih preporuka jer je očigledno povrat i kod nas tu toj zoni jako brz, puno brži od ulaganja u turističke apartmane.