PLEŠIVIČKA VINA iz krajnosti u krajnost

Kada osoba poput Tomislava Tomca, nasljednika duge loze plešivičkih vinara, istakne: oni dolaze, nitko od nas nema taj luksuz pomisliti kako nije u pravu. Vinar koji je Plešivici vratio dignitet, vinar koji se drznuo pokrenuti državu koja je inače mislila kako se pjenušci otvaraju samo  kako bi “puknuli”   te se izlili bez pojma o tome što se uistinu konzumira, čarobnjak Tomislav Tomac ističe kako obitelj Šoškić ono nešto novo što će nas pokrenuti u još boljem smjeru Plešivice, kraja koji se ne smije dopustiti proizvodnju – loših vina . K tome, s obzirom da je Tomac iz Donje Reke nedaleko Gornje gdje su velebno imanje napravili Šoškići, uistinu zna što su im mogućnosti.

Ono što pak Šoškići ističu kao svoju najveću vrijednost: mi o proizvodnji vina ništa ne znamo! Kao takvi, upustili su se u bussines. jasno znajuć kako će uvijek slušati upućenije, zanstveno gledano posebne pojedince. U ponudi  danas imaju niz vina i destilara, teško je reći koje je bolje.

Vratimo se nevelikoj Plešivici, pravom eko poljoprivrednom raju. U njemu stvaraju još i Korak, Kolarić koji je na tržište žestoko krenuo, Režek ili Šember s predivnim pjenušcima, pa dugovječni podrum Mladina, također jedan od plešivičkih preporoditelja, a nećemo pogriješti ako u ovom kontekstu ne spomenemo još i novu vinariju obitelji Šoškić. Talent i rad. Podneblje koje nije obećavalo, koje je davalo apsolutno pretjerano svježa vina. Danas im desetak jako dobrih proizvođača.  Od Plešivice “za izbjegavanje” do Plešivice koju se s razlogom mora – posjetiti.