FESTIVAL PAŠTE ŽMINJ za cijenu jednog, tri jela

U  Žminju najavljeno novo, šesto izdanje Istarskog festivala pašte koji će se održati za vikend, 6. i 7. srpnja 2019. godine. Jedinstvena i idilična lokacija Zad kaštela ponovno će biti mjesto okupljanja i uživanja u izvrsnim jelima.

“Ova je godina rekordna po broju izlagača, njih čak više od 30 predstavit će svoje proizvode, a dolaze dakako iz Žminja, Svetog Petra u Šumi, Musaleža, Pule, Labina, Peruški, Hrboki, ali i iz Zagreba, Kaštel Kambelovca, Igrišća u Općini Jakovlje u Zagrebačkoj županiji, Osijeka i Bilja u Osječko-Baranjskoj županiji, Ravne Gore te iz Varaždina, rekla je Nensi Pereša Licul iz Turističke zajednice općine Žminj.
“Šef kuhinje” Pino Kuhar najavio je jelovnik za ovogodišnji Festival pašte koji će u fokusu imati tradicionalne, stare recepte, onakve kakve su spravljale naše none i pranone. Pa će se tako moći kušati pašta-fažo te fuži i kapuz, što je još jedna posebnost našega kraja; pašta i povrće u jednom tanjuru. „Ove godine će se za cijenu jednog menija dobiti pjat s čak tri vrste pašte od kojih jedna može biti i slatka“ najavio je novost Pino Kuhar. Stoga će u subotu na meniju biti žgvacet od boškarina, kuhani kiseli kupus s boškarinom i ravioli sa sirom, a u nedjelju šalša sa polusuhim mrsom, fuži s tartufima i ponovno ravioli sa sirom koji mogu biti slatki ili slani. Osim toga moći će se birati i između makaruna sa škorupom, divljom rokuljom i pršutom, te maslacem s kušom (kaduljom) i pršutom, te već spomenuti pašta-fažol.

????????????????????????????????????

Svi posjetitelji željni stjecanja novog znanja, ali i očuvanja tradicije imat će priliku naučiti pripremati tipičnu istarsku tjesteninu zahvaljujući radionicama koje će se održavati svakog dana od 18 do 22 i 30 sati. Osim odraslih i djeca će moći okušati svoje vještine u izradi pašte dok se roditelji bezbrižno opuštaju u debeloj hladovini stoljetnih stabala. U Čakavskoj kući održat će se predavanja, u subotu Darinka Družetić izlaže na temu Pašta od pira, dok će u nedjelju posjetitelji moći uživati u predstavi “Ljudi koji su gradili Žminj” dramskog kampa OŠ Vladimira Gortana iz Žminja.

????????????????????????????????????

Čarobnoj atmosferi Istarskog festivala pašte, osim posebnog ambijenta osvijetljenog feralima, lampionima i svijećama, pridonijet će i glazba. U subotu nastupaju Irena i Mauro Giorgi Acoustic, dok je nedjelja rezervirana za Duo Bluenote. Izvodit će jazz, pop, rock i latino klasike; kao i svake godine bit će to savršena kulisa za uživanje u pjatu odlične pašte.

Uz program Istarskog festivala pašte, predstavljeni su i meniji za Šetimanu od pašte koja će trajati od 1. do 5. srpnja. Riječ je o periodu u kojemu za promotivnu cijenu od 40 kn možete kušati pjat domaće pašte i piće po izboru.

Za kraj prisutnima se obratio Sanjin Stanić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Žminj koji je naglasio važnost očuvanja tradicije izrade pašte te pozvao svih na sudjelovanje u  radionicama izrade pašte, a pogotovo je apelirao na roditelje da dovedu djecu kako bi upoznali, ali i zavoljeli tradicionalnu istarsku tjesteninu.

 

Šetimana od pašte:

KONOBA PULI JURIĆA

Makaruni sa šparugama

RESTORAN ŽMINJKA

Fuži sa šugon od kokoše

RESTORAN POD LADONJON

Njoki sa šugon od govedine

KONOBA PULI PINETA

Makaruni s rukolom i pršutom