ŠOK NA OSJEČKOM KONGRESU Hrvatska od ulaska u EU udvostručila uvoz kruha

Lani uvezeno 87 milijuna eura mlinsko-pekarskih proizvoda

 

”Danas je hrvatska mlinsko-pekarska industrija pred brojnim izazovima; od povijesno velikog  uvoza, gašenje pojedinih mlinova, trendova koji promoviraju hranu s manjim udjelom soli, zahtjeva za alternativnim vrstama kruha od cjelovitog zrna s dodatkom sjemenki, do deficita kvalificirane radne snage”, istaknuo je Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam Hrvatske gospodarske komore, koja je uz Ministarstvo poljoprivrede suorganizator 10. konferencije Brašno-kruh u Osijeku.

Iako smo zemlja koja proizvodnjom ključnih sirovina mlinsko-pekarske industrije, žitarica pšenice i kukuruza – podmiruje vlastite potrebe, od ulaska u EU uvoz mlinsko-pekarskih proizvoda nam se udvostručio, te je u 2018. godini iznosio 87 milijuna eura.

”Premda nam je u razdoblju od ulaska u EU do danas značajno rastao i izvoz, još uvijek, kao i u cijeloj razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, i u ovom sektoru bilježimo snažan vanjskotrgovinski deficit, odnosno izvoz mlinsko-pekarskih proizvoda s 28 milijuna eura nam pokriva tek jednu trećinu uvoza. Nažalost, uvozimo gotove proizvode, visokofinalizirane s dodanom vrijednosti i višom cijenom. Primjer je uvoz velike količine smrznutih pekarskih proizvoda iz Njemačke, Italije, Slovenije i Srbije koji je u 2018. iznosio 21 i pol milijuna eura“, naglasio je Kovačević, dodavši kako su  ključni preduvjeti povećanja produktivnosti i konkurentnosti mlinsko pekarske industrije i stvaranja pretpostavki za povećanje izvoza nove investicije, povećanje proizvodnih kapaciteta, implementacija najnovijih tehnoloških dostignuća, inovacija, digitalizacija i automatizacija procesa.