U legendarnom CHEESE BARU predstavljena vina LUNIKA

U legendarnom Cheese baru predstavljena “Romantična priča o staroj pruzi”

U samom centru Zagreba u popodnevnim satima imali smo čast kušati vina Vinarije Lunika, a samim time i saznati legendu o “La Linei”. Naime, istoimena pruga toliko davna da je se ljudi jedva sjećaju za Rovinjštinu i Rovinjsko zaleđe, značila je jako puno. Svojim prometovanjem dugih 90 godina (1876-1966) povezivala je stanovništvo sa svijetom i bila je prva poveznica za prodaju vina.

Legenda nastaje oko samog putovanja prugom kojoj je Danijel Bastijančić odlučio kako nam je ispričao kroz svoje etikete vratiti sjećanje na davnu 1966 godinu. Inspiriran prvom teretnom prugom, posložio je svoja vina čije etikete predstavljaju putovanje mladića iz unutrašnjosti svojoj djevojci u Rovinj. Malvazija imena Prima volta tako simbolizira prvo putovanje vlakom, a Stacion stanicu na kojoj ulazimo ili izlazimo.

Kako su vlakovi nekad išli sporo i putovalo se njima dosta dugo, samim time nastala je priča oko treće malvazije imena Viaggio lungo. Sivi pinot nazvan Mi fior predstavlja cvijet kojeg je mladić ponio djevojci putujući u Rovinj, dok Crni muškat “Sorpresa” predstavlja iznenađenje koje je priredio djevojci na dolasku.

Teran imena Karbun simbolizira ugljen kao jedino pogonsko gorivo ondašnjeg doba, a još jedan teran naziva Tender posveta je vagonu koji je bio prikopčan na Lokomotivu. Žuti muškat Regalo zamišljen kao dio priče mladića iz unutrašnjosti i njegovom poklonu djevojci iz Rovinja. Malvaziju Ritorno maceriranu deset dana u drvenoj bačvi kušali smo na kraju jer se sa svakog putovanja mora i vratiti.

Tijekom ovog putovanja legendarnom “La lineom” okrijepili smo se istarskim šurlicama sa Boškarinom a dok smo čekali na pruzi vrijeme smo kratili lijepim Roseom od borgonje koji smo dobili na poklon jer ga je vjerojatno i mladić iz priče donio svojoj djevojci..

Piše: Manuela Maras